Теми статей
Обрати теми

Щодо ведення бухгалтерського обліку

Редакція БТ
Лист від 15.04.2013 р. № 31-08410-07-29/12008

МІНФІН РОЗ’ЯСНЮЄ:

незавершені капінвестиції не є основними засобами, неприбуткові організації подають фінзвітність
до органів статистики в загальному порядку

Лист Міністерства фінансів України від 15.04.13 р. № 31-08410-07-29/12008 «Щодо ведення бухгалтерського обліку»

 

У листі, що коментується, Мінфін відповів на два запитання, пов’язані з веденням бухгалтерського обліку і поданням фінзвітності.

1. Чи є незавершені капітальні інвестиції в необоротні матеріальні активи різновидом основних засобів? У листі було зазначено, що незавершені капітальні інвестиції не є об’єктами основних засобів, вони враховуються в окремій групі, та їх вартість не підлягає переоцінці й амортизації.

Раніше такі висновки вже робилися в листах Мінфіну від 13.06.07 р. № 31-34000-30/23-4118/4425, від 16.07.09 р. № 31-34000-20-16/19422.

Проблема з інтерпретацією зазначеного поняття виникла через недбалість самого Мінфіну. Зокрема, у п. 1 П(С) БО 7 «Основні засоби» вказано, що цей стандарт визначає методологічні принципи формування в бухгалтерському обліку інформації про основні засоби, інші необоротні матеріальні активи і незавершені капітальні інвестиції в необоротні матеріальні активи (далі — основні засоби). Тобто згідно з цією термінологією незавершені капітальні інвестиції включаються до широкого (узагальненого) поняття основних засобів.

Разом із тим із подальших формулювань П(С) БО 7 зрозуміло, що таке узагальнене поняття фактично використовується лише в його п. 22, що передбачає: об’єктом амортизації є вартість, яка амортизується (крім вартості земельних ділянок, природних ресурсів і капітальних інвестицій).

Раніше (до 2011 року) незавершені капінвестиції згадувалися серед основних засобів, зокрема, вони включалися до окремої групи основних засобів в п. 5.3 П(С)БО 7.
Однак після внесених коректив узагальнене визначення основних засобів у П(С) БО 7 фактично не застосовується. Отже, насправді слід було б змінити вищезгадані формулювання, що зняло б усі питання.

Позиція Мінфіну щодо неможливості проведення переоцінки кап-інвестицій здається обґрунтованою, оскільки переоцінка передбачає порівняння залишкової вартості об’єкта зі справедливою вартістю (п. 16 П(С) БО 7). Відповідно залишкова вартість визначається як різниця між первісною (переоціненою) вартістю необоротного активу та сумою його накопиченої амортизації (зношення).

Через те, що амортизація на кап-інвестиції не нараховується, здійснити таке порівняння з метою проведення переоцінки об’єкта неможливо. Виходячи з цих позицій наведена в Методичних рекомендаціях з бухгалтерського обліку основних засобів, затверджених наказом МФУ від 30.09.03 р. № 561 кореспонденція № 34 з дооцінки об’єкта незавершеного будівництва не може використовуватися.

2. Чи зобов’язані неприбуткові організації (крім бюджетних установ) складати та подавати фінансову звітність до органів статистики? Чіткої відповіді на це запитання в листі не було, однак із загального контексту випливає, що такий обов’язок у неприбуткових організацій є.

Дійсно, відповідно до пп. 1, 2 Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419, фінансову звітність мають подавати до органів статистики всі юридичні особи незалежно від організаційно-правової форми ведення господарювання і форми власності. Тому всі неприбуткові організації-юрособи подають фінзвітність до органів статистики.

Право вибору є лише в тому, що «неприбутковці» так само, як і всі інші, можуть дати свою згоду на надання статистиками інформації зі своєї фінзвітності іншим органам державної влади, що оформляється відповідною довідкою за формою, наведеною в додатку до Порядку № 419, або ж відмовити в цьому.

 

 Влада Карпова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі