Теми статей
Обрати теми

Компенсація орендарем вартості знищених основних засобів: чи нараховувати ПДВ?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Компенсація орендарем вартості знищених основних засобів:
чи нараховувати ПДВ?

Основні засоби передано в оренду. За умовами договору орендар несе відповідальність за їх збереження. Унаслідок пожежі основні засоби знищено, орендар компенсує їх вартість (втрати). Чи потрібно нараховувати ПДВ?

(м. Донецьк)

 

Згідно зі ст. 22 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ) особа, якій завдано збитку у вигляді реальних збитків або упущеної вигоди, має право на його відшкодування незалежно від того, прописано таке положення в договорі.

У цій ситуації питання щодо нарахування ПДВ виникає двічі:

— під час ліквідації ОЗ, що згоріли;

— під час отримання компенсації вартості знищеного майна від орендаря.

Ліквідація ОЗ. Згідно з п. 189.9 ПКУ податкові зобов’язання з ПДВ на вартість об’єкта ОЗ, що ліквідується, не нараховуються, якщо підприємство надасть до податкового органу відповідний документ про знищення, розбирання або перетворення об’єкта ОЗ, унаслідок чого такий об’єкт не може використовуватися в майбутньому за первісним призначенням.

Як зазначені документи використовуються (розд. 101.06 ЄБПЗ):

акт списання основних засобів за формою № ОЗ-3;

висновок відповідної експертної комісії про неможливість використання об’єкта ОЗ за первісним призначенням унаслідок невідповідності існуючим технічним або експлуатаційним нормам або неможливості здійснення ремонту.

Якщо в результаті ліквідації ОЗ виникають комплектуючі вироби, складові частини, компоненти або інші відходи, що оприбутковуються на матеріальних рахунках з метою їх використання в господарській діяльності платника, на такі операції податкові зобов’язання також не нараховуються (п. 189.10 ПКУ).

Щодо сум «вхідного» ПДВ, що припадають на недоамортизировану частину ОЗ, то коригувати її немає необхідності (ПКУ не вимагає здійснювати такі маніпуляції). Також немає необхідності й компенсувати вхідний ПДВ шляхом нарахування податкових зобов’язань на підставі п. 198.5 ПКУ (у зв’язку з використанням не в госпдіяльності). Оскільки, на наш погляд, у ПКУ є спеціальна норма для такої ситуації (п. 189.9 ПКУ), якою і необхідно керуватися. Цей пункт передбачає нарахування податкових зобов’язань лише у тому випадку, коли платник не надає до податкового органу документи, що підтверджують факт знищення ОЗ. При цьому ліквідація знищених ОЗ розглядається як постачання ОЗ за звичайними цінами, що діють на момент такого постачання, а значить, підлягає обкладенню ПДВ.

У податковому обліку з податку на прибуток у разі ліквідації ОЗ, що згоріли, орендодавець має право відобразити витрати на підставі п. 146.16 ПКУ у розмірі вартості, що амортизується, за вирахуванням нарахованої амортизації.

Отримання компенсації. Для вирішення цього питання необхідно з’ясувати, чим є для орендаря й орендодавця ця компенсація. Чи можна її віднести до складу штрафних санкцій або це відшкодування збитків.

Відповідно до ст. 230 Господарського кодексу України (далі — ГКУ) штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов’язаний сплатити в разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання

Штрафні санкції не включаються до бази обкладення ПДВ, оскільки є способом забезпечення зобов’язань у господарській діяльності і тому не можуть розглядатися як компенсація товарів або послуг*.

* Докладніше про це див. коментар «Фінансово-господарські санкції не обкладаються ПДВ: ДПСУ змінила свою «позицію» до наказу ДПСУ від 06.07.12 р. № 590 // «БТ», 2012, № 30, с. 11.

Однак компенсація вартості ОЗ у разі їх знищення до них не зараховується. Штрафні санкції виконують, передусім, каральну функцію. Їх розмір залежить від ступеня серйозності господарського порушення, а не від суми заподіяного збитку. Крім того, штрафна санкція може застосовуватися понад заподіяний збиток, якщо законом або договором не встановлено іншого.

Компенсацію вартості знищеного майна необхідно розглядати як відшкодування збитку (ст. 225 ГКУ). Суть його полягає в тому, що особі, чиє право порушено, виплачується грошова компенсація понесених ним майнових втрат або надається натомість інше рівне компенсаційно-матеріальне відшкодування.

Відсутність у Податковому кодексі України (далі — ПКУ) норм, що регулюють включення до складу бази обкладення ПДВ відшкодування збитку, призводить до деякої невизначеності.

На нашу думку, суми, стягнені на користь орендодавця, не є компенсацією вартості товарів і не відповідають поняттю «постачання товарів» з п.п. 14.1.191 ПКУ, оскільки право власності на ОЗ, що згоріли, до орендаря не переходить. Такі суми є компенсацією збитків, понесених орендодавцем. Отже, у такому разі немає об’єкта для обкладення ПДВ.

Водночас податківці вважають, що компенсація вартості знищеного майна підпадає під дію п.п. 14.1.185 ПКУ, і розглядають її як постачання послуг. Відповідно до п. 188.1 ПКУ операції з постачання послуг є базою для нарахування ПДВ виходячи з їх договірної (контрактної) вартості (розд. 101.06 ЄБПЗ). Дотримуючись таких рекомендацій, орендодавець буде вимушений нарахувати ПДВ на суму компенсації збитку, пов’язаної зі знищенням майна.

При цьому суми відшкодування збитку в орендаря не пов’язані з придбанням товарів для їх подальшого використання в оподатковуваних операціях в межах господарської діяльності. А отже, щодо них не виникає право на податковий кредит (розд. 101.16 ЄБПЗ).

Як бачите, податківці застосовують подвійні стандарти: вважають, що для орендодавця сума компенсації є оплатою за послуги, а для орендаря компенсація збитків не пов’язана з придбанням товарів/послуг.

Такий підхід, що ґрунтується на суто фіскальних інтересах податківців, явно не вписується в норми чинного законодавства. Адже згідно зі ст. 185 ПКУ об’єктом оподаткування є лише операції, які є постачанням товарів чи постачанням послуг, а компенсація збитку не є такою (орендодавець не передає право власності на товари і не надає жодних послуг, крім надання майна в користування). Однак відстоювати такий підхід, скоріше за все, доведеться в суді.

Щодо податку на прибуток, то кошти, отримані орендодавцем як компенсація прямих витрат або збитків, понесених таким платником у результаті порушення його прав і інтересів, не включаються до доходів, якщо їх не було віднесено таким платником до складу витрат або відшкодовано за рахунок коштів страхових резервів (п.п. 136.1.5 ПКУ). Оскільки при ліквідації ОЗ, що згоріли, орендодавець відобразив податкові витрати (п. 146.16 ПКУ), то він зобов’язаний включити до складу податкових доходів суму компенсації, отриману від орендаря, але в межах відображених витрат (вартість, що амортизується, за вирахуванням нарахованої амортизації). Якщо сума компенсації перевищує відображені витрати (наприклад, орендар компенсував і ліквідаційну вартість ОЗ), то сума такого перевищення до податкових доходів не включається.

При цьому в орендаря кошти, перераховані як відшкодування матеріального збитку орендодавця, не включаються до складу витрат, оскільки вони не пов’язані з господарською діяльністю (п.п. 139.1.1 ПКУ).

 

Дар’я КРАВЧЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі