Теми статей
Обрати теми

Перехід із групи 2 до групи 3: коли подавати декларацію

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Перехід із групи 2 до групи 3: коли подавати декларацію

Чи необхідно подавати декларацію з єдиного податку фізичній особі — підприємцю (ФОП) за I півріччя 2013 року при переході з єдиного податку групи 2 на єдиний податок групи 3 з 01.07.13 р.?

(м. Харків)

 

У загальному випадку підприємець групи 2 звітує раз на рік за підсумками звітного календарного року (п. 294.1 Податкового кодексу України; далі — ПКУ). Але якщо ФОП самостійно прийняв рішення протягом року перейти з групи 2 до «старшої» групи 3 або 5, він за результатами квартального звітного періоду наростаючим підсумком з початку календарного року подає Податкову декларацію платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця (далі — декларація ЄП; п.п. 296.5.1 ПКУ). У нашому випадку декларацію підприємець подає як єдиноподатник групи 2 — за півріччя 2013 року, а потім як платник групи 3 — за три квартали й рік. Строк подання таких декларацій — протягом 40 днів після закінчення звітного кварталу. За підсумками роботи в групі 2 за півріччя 2013 року декларацію потрібно подати не пізніше 9 серпня.

У подальшому, працюючи в групі 3 і подаючи декларацію за підсумками трьох кварталів і 2013 року, ФОП заповнює наростаючим підсумком відповідні розділи, призначені як для платника єдиного податку групи 2, так і для платника єдиного податку групи 3 (розд. 107.08 ЄБПЗ*):

— у розділі III декларації ЄП вказуються показники за півріччя 2013 року за період роботи в групі 2;

— у розділі IV — за III або III, IV квартали 2013 року — показники роботи в групі 3.

*Єдина база податкових знань, розміщена на сайті Міндоходів: http://minrd.gov.ua/ebpz

Як зазначено в п.п. 296.5.1 ПКУ, подання такої декларації ЄП за підсумками півріччя 2013 року звільняє підприємця, який працював раніше в групі 2, від обов’язку подавати річну податкову декларацію. Тобто за підсумками року додатково за період роботи в групі 2 (півріччя 2013 року) звітувати немає необхідності — показники такої роботи буде включено до загальної декларації за рік (подається не пізніше 10.02.14 р.).

Про порядок заповнення декларації ЄП читайте в Шпаргалці бухгалтера «Як ФОП заповнити декларацію з єдиного податку» на с.13 цього номера.

 

Дар’я КРАВЧЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі