Теми статей
Обрати теми

Щодо обкладення податком на прибуток громадських організацій

Редакція БТ
Лист від 26.03.2013 р. № 1790/

ДОХОДИ НЕПРИБУТКОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ:

податківці роз’яснили порядок обкладення податком на прибуток

Лист Державної податкової служби України від 26.03.13 р. № 1790/Щ/15-14-14

«Щодо обкладення податком на прибуток громадських організацій»

 

У листі, що коментується, податківці роз’яснили порядок обкладення податком на прибуток доходів неприбуткових організацій у світлі Закону України «Про громадські об’єднання» від 22.03.12 р. № 4572-VI (далі — Закон № 4572), що набрав чинності з 01.01.13 р.

Так, згідно зі ст. 1 Закону № 4572 громадська організація — це громадське об’єднання, засновниками та членами (учасниками) якого є фізичні особи. Таке об’єднання зі статусом юридичної особи є непідприємницьким товариством, основною метою якого не є одержання прибутку. Однак, згідно з п. 2 ч. 2 ст. 21 Закону № 4572 для здійснення своєї мети (цілей) громадське об’єднання має право здійснювати відповідно до закону підприємницьку діяльність безпосередньо , якщо це передбачено статутом громадського об’єднання, або через створені в порядку, передбаченому законом, юридичні особи (товариства, підприємства), якщо така діяльність відповідає меті (цілям) громадського об’єднання та сприяє її досягненню.

Для цілей оподаткування громадські об’єднання розглядаються як неприбуткові організації. Звільнення від оподаткування податком на прибуток доходів неприбуткових організацій передбачене ст. 157 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), а склад таких доходів наведено у пп. 157.2 — 157.9 ПКУ, зокрема, від оподаткування звільняються доходи від основної діяльності неприбуткових організацій, указаних у пп. «а», «б», «г», «е» п. 157.1 ПКУ.

Відповідно до п. 157.15 ПКУ під терміном «основна діяльність» для цілей цього підпункту слід розуміти діяльність неприбуткових організацій, яка визначена для них як основна законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації. До основної діяльності також включається продаж неприбутковою організацією товарів, виконання робіт, надання послуг, що пропагують принципи та ідеї, для захисту яких було створено таку неприбуткову організацію, та які є тісно пов’язаними з її основною діяльністю, якщо ціна таких товарів, виконаних робіт, наданих послуг є нижчою від звичайної або якщо така ціна регулюється державою.

Виходячи з вищевикладеного, у листі, що коментується, Міндоходів вказало, які саме доходи відносяться до основної діяльності та не оподатковуються, а які підлягають обкладенню податком на прибуток (див. «Оподатковувані доходи неприбуткових організацій»).

 

Оподатковувані доходи неприбуткових організацій

витяг із листа Міндоходів від 26.03.13 р. № 1790/Щ/15-14-14

«<…> до основної діяльності не включаються операції з надання товарів, виконання робіт, надання послуг неприбутковими організаціями особам іншим, ніж засновники (члени, учасники) таких організацій.

<…>

Тобто громадська організація має право вести підприємницьку діяльність та отримувати дохід від неї. Проте такий дохід, на відміну від прибутку підприємства, не може бути розподілений між засновниками та членами громадської організації і має бути спрямований виключно на досягнення мети громадської організації.

Відповідно до п. 157.11 Кодексу у разі: якщо неприбуткова організація отримує дохід із джерел інших, ніж визначені пп. 157.2 — 157.9 цієї статті, така неприбуткова організація зобов’язана сплатити податок на прибуток, який визначається як сума доходів, отриманих із таких інших джерел, що зменшена на суму витрат, пов’язаних з отриманням таких доходів, але не вище суми таких доходів».

 

Отже, податківці наполягають на тому що до основної діяльності відноситься реалізація товарів та надання послуг лише членам неприбуткової організації (за цінами, які є нижчі за звичайні), відповідно такі доходи не підлягають оподаткуванню (відображаються у I частині Звіту неприбуткової організації*), а доходи від реалізації товарів чи надання послуг іншим особам підлягають оподаткуванню (відображаються у II частині Звіту неприбуткової організації).

* Податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ та організацій, затверджений наказом ДПАУ від 31.01.11 р. № 56.

 

Микола ШПАКОВИЧ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі