Теми статей
Обрати теми

Про застосування права на податкову знижку

Редакція БТ
Лист від 14.05.2013 р. № 1129/

ПОДАТКОВА ЗНИЖКА НА НАВЧАННЯ:

студент улаштувався на роботу після закінчення навчання — один із батьків має право врахувати понесені витрати

Лист Міністерства доходів і зборів України від 14.05.13 р. № 1129/С/99-99-17-02-01-14

«Про застосування права на податкову знижку»

Лист Міністерства доходів і зборів України від 22.04.13 р. № 514/К/99-99-17-02-01-14

«Щодо алгоритму розрахунку податкової знижки»

 

У листах, що коментуються, Міндоходів дає послідовні та очікувані роз’яснення з приводу декларування фізичними особами податкової знижки.

Податкова знижка. Із приводу витрат на навчання в листі від 14.05.13 р. № 1129/С/99-99-17-02-01-14 підтверджується така позиція: якщо студент улаштувався на роботу лише після закінчення навчання у звітному році (після випуску) і до моменту свого працевлаштування не отримував заробітну плату, то право на податкову знижку за результатами звітного податкового періоду має той з батьків, хто фактично здійснював оплату за навчання. Зауважимо, що в Податковому кодексі України (далі — ПКУ) такого застереження немає: згідно з п.п. 166.3.3 ПКУ до податкової знижки включається сума коштів, сплачених платником податків на користь закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податків та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, який не отримує заробітної плати. Однак ДПСУ завжди лояльно підходила до ситуації, коли студент уже після закінчення навчального закладу влаштовувався на роботу і, відповідно, отримував дохід у вигляді зарплати. Тільки в цьому випадку, як виняток, ДПСУ дозволяла декларувати податкову знижку одному з родичів такого студента (як правило, одному з батьків), який фактично оплатив навчання. Щоправда, такі консультації існували тільки на рівні роз’яснення в ЄБПЗ (підрозділ 106.06.03). Сьогодні цю позицію підтверджено на рівні листа Міндоходів.

Докладніше з нюансами декларування цих витрат ви можете ознайомитися у статті «Податкова знижка на навчання: нюанси декларування» // «БТ», 2013, № 13, с. 28.

Розрахунок ПДФО до повернення за підсумками декларування. У другому листі (від 22.04.13 р. № 514/К/99-99-17-02-01-14) наведено алгоритм розрахунку суми ПДФО до повернення при декларуванні податкової знижки (на прикладі витрат на сплату процентів за іпотечними житловими кредитами). Нічого несподіваного Міндоходів у цьому випадку не повідомило, тому просто наведемо запропонований ним порядок дій:

— визначається база оподаткування шляхом зменшення річної суми нарахованої (виплаченої) заробітної плати на суму єдиного соціального внеску та податкової соціальної пільги з урахуванням положень п. 164.6 ПКУ. При цьому інформацію щодо сум нарахованого загального річного оподатковуваного доходу, застосованих податкових соціальних пільг, утриманого єдиного соціального внеску та податку на доходи фізичних осіб фізичні особи отримують у вигляді довідки про доходи від свого роботодавця;

— на підставі підтвердних документів визначається сума витрат у вигляді частини суми процентів, сплачених таким платником податків за користування іпотечним житловим кредитом, яка з урахуванням коефіцієнта включається до податкової знижки;

— розраховується сума податку на доходи фізичних осіб, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з використанням права на податкову знижку, шляхом визначення різниці між базою оподаткування та понесеними платником податку витратами у вигляді частини суми процентів, сплачених таким платником податку за користування іпотечним житловим кредитом, помноженої на ставку податку;

— здійснюється порівняння розрахункової суми податку із сумою податку, фактично утриманою із заробітної плати за рік.

У разі якщо сума податку, утриманого із заробітної плати, перевищує розраховану суму податку, то така сума підлягає поверненню платнику податків.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі