Теми статей
Обрати теми

10-тисячне обмеження на готівкові розрахунки: тепер штрафувати можуть і підприємців

Редакція БТ
Стаття

10-ТИСЯЧНЕ ОБМЕЖЕННЯ

на готівкові розрахунки:
тепер штрафувати можуть і підприємців

 

Норма про те, що протягом дня можна розраховуватися двом суб’єктам господарювання лише на суму не більше 10 тис. грн., завжди стосувалася і приватних підприємців. Ось тільки донедавна їх за таке порушення не можна було оштрафувати. Однак з 03.01.13 р. усе змінилося, і тепер штрафи за порушення розміру зазначеної суми готівкових розрахунків можуть застосовуватися у тому числі й до приватних підприємців. Детальніше про це поговоримо далі.

Олеся АЛЕКСАНДРОВА, консультант газети «Бухгалтерський тиждень»

 

Обмеження суми готівкових розрахунків: що було та що стало

У Положенні № 637 є вимога про те, щоб сума готівкового розрахунку одного підприємства (підприємця) з іншим підприємством (підприємцем) через їх каси та через каси установ банків не перевищувала протягом дня за одним або декількома платіжними документами гранично допустиму суму, розмір якої встановлюється НБУ. Платежі понад установлену граничну суму повинні проводитися виключно в безготівковому порядку. На сьогодні постановою НБУ від 09.02.05 р. № 32 таку суму встановлено в розмірі 10 тис. грн.

Ця вимога завжди поширювалася і на приватних підприємців. Проте раніше підприємцям за перевищення граничного розміру міг загрожувати хіба що адмінштраф за ст. 1642 КУпАП. Цей штраф передбачено «узагалі» за порушення правил ведення касових операцій, і розмір його становить від 136 до 255 грн. Однак, оскільки рішення про накладення цього штрафу мають право виносити посадові особи органів державної фінансової інспекції, а діяльність приватних підприємців не є підконтрольною органам Держфінінспекції (якщо вони не орендують держмайно), то виходить, що до приватних підприємців цей штраф не застосовується (податківці цей штраф накладати не мають права). Підтверджували це й самі податківці в ЄБПЗ.

Із 3 січня 2013 року набув чинності Закон України від 06.12.12 р. № 5518-VI, яким було внесено зміни до КУпАП. Зокрема, цим Законом № 5518 було доповнено КУпАП новою ст. 16315, у якій тепер прописано відповідальність у тому числі й приватних підприємців за порушення 10-тисячного обмеження* (див. «Що загрожує за порушення 10-тисячного обмеження» ).

* Що стосується юридичних осіб, то до них, крім адмінштрафу, застосовується ще й санкція, передбачена п. 2.4 Положення № 637 і абзацом другим ст. 1 Указу № 436: у разі здійснення готівкових розрахунків понад установлену граничну суму кошти (у розмірі перевищення встановленої суми в 10 тис. грн.) розрахунково додаються до фактичних залишків готівки в касі на кінець дня платника готівки одноразово в день здійснення такої операції, з подальшим порівнянням отриманої розрахункової суми із затвердженим лімітом каси. І якщо в результаті виявиться, що відбулося перевищення встановленого ліміту залишку готівки в касі, то підприємству загрожує штраф у двократному розмірі суми виявленої понадлімітної готівки за кожен день (абзац другий ст. 1 Указу № 436).

 

Що загрожує за порушення 10-тисячного обмеження

Витяг із КУпАП

«Стаття 16315. Порушення порядку проведення готівкових розрахунків та розрахунків з використанням електронних платіжних засобів за товари (послуги)

Порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), у тому числі перевищення граничних сум розрахунків готівкою, недотримання установлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів — тягне за собою накладення штрафу на фізичну особу — підприємця, посадових осіб юридичної особи від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дія, передбачена частиною першою цієї статті, вчинена особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке ж порушення, — тягне за собою накладення штрафу від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

<…>»

 

Як бачимо, цей штраф якраз стосується порушення 10-тисячного обмеження та поширюється і на приватних підприємців теж. Справи про адміністративні правопорушення за цією статтею мають право розглядати органи податкової служби. Отже, тепер приватним підприємцям слід особливо уважно ставитися до згаданих вище вимог.

Далі детальніше розглянемо, які розрахунки підпадають під 10-тисячне обмеження готівкою та хто (той, хто платить, чи той, хто отримує гроші) підпадає під цей штраф.

 

Кого штрафують за перевищення 10-тисячного обмеження

Наслідки порушення зазначених вимог Положення № 637 і перевищення встановленої граничної суми розрахунків готівкою між суб’єктами підприємницької діяльності застережені в п. 2.3 Положення № 637.

Однак у п. 2.3 Положення № 637 чітко не визначено, хто повинен нести відповідальність за перевищення граничної суми розрахунку (10 тис. грн.): отримувач готівки, той, хто здійснює оплату готівкою, чи обидва суб’єкти підприємництва.

Про те, що 10-тисячне обмеження стосується лише суб’єкта підприємництва, який здійснює оплату готівковими грошовими коштами, тобто платника готівки, указував Нацбанк у листі від 27.04.05 р. № 11-113/1430-4321. Зокрема, у цьому листі було прямо сказано, що «…поширення встановлених обмежень на осіб, які приймають готівку, зазначеним вище Положенням не передбачено…». Погоджувалися з такою позицією і податківці в ЄБПЗ (див. «Відповідальність за перевищення обмеження за готівковими розрахунком несе платник»).

 

Відповідальність за перевищення обмеження за готівковими
розрахунком несе платник

Роз’яснення з ЄБПЗ (розділ 07.15)

«Запитання. Чи передбачено обмеження в сумі 10 тис. грн. для СГ*, які приймають готівку до каси підприємства?

Відповідь. Відповідно до п. 2.3 ст. 2 Положення <…> № 637 <…>(далі — Положення), гранична сума готівкового розрахунку одного підприємства (підприємця) з іншим підприємством (підприємцем) протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами встановлена в розмірі 10 тис. грн. відповідно до постанови Правління НБУ «Про встановлення граничної суми готівкового розрахунку» від 09.02.05 р. № 32. Платежі понад зазначену граничну суму проводяться виключно в безготівковій формі.

У разі здійснення підприємствами готівкових розрахунків з іншими підприємствами (підприємцями) понад установлену граничну суму (10 тис. грн.) кошти в розмірі перевищення встановленої суми розрахунково додаються до фактичних залишків готівки в касі на кінець дня платника готівки одноразово в день здійснення цієї операції з подальшим порівнянням одержаної розрахункової суми із затвердженим лімітом каси. Якщо в результаті такого порівняння встановлений ліміт каси буде перевищено, то до підприємства — платника готівки можуть бути застосовані штрафні санкції органами контролю відповідно до чинного законодавства України (зокрема, Указу <…> № 436/95).

Поширення встановлених обмежень на осіб, які приймають готівку, зазначеним вище Положенням не передбачено.

Відповідні роз’яснення були надані листом НБУ від 27.04.05 р. № 11-113/1430-4321 <…>».

 

* Суб’єкт господарювання.

 

Ураховуючи той факт, що сама норма п. 2.3 Положення № 637 з моменту появи згаданого вище роз’яснення Нацбанку, по суті, не змінилася, тлумачити цю норму якось інакше на сьогодні підстав немає. Принаймні до появи інших роз’яснень держорганів (зокрема Нацбанку) з цього питання або до появи змін у Положенні № 637. Отже, на нашу думку, обережно ставитися до розрахунків готівкою в сумі понад 10 тис. грн. потрібно лише тому, хто виплачує цю суму. А ось приймати готівку до каси можна в будь-якій сумі.

 

Коли застосовується 10-тисячне обмеження

Обмеження граничної суми щоденних готівкових розрахунків між суб’єктами підприємницької діяльності передбачено п. 2.3 Положення № 637. У цьому ж пункті зазначено і винятки з цього правила — деякі виплати, на які не поширюється 10-тисячне обмеження, а отже, вони можуть здійснюватися в будь-якому розмірі. До них належать (п. 2.3 Положення № 637):

— розрахунки підприємств (підприємців) з фізичними особами, бюджетами та державними цільовими фондами;

— добровільні пожертвування і благодійна допомога;

— використання коштів, виданих на відрядження.

Таким чином, для дотримання 10-тисячного обмеження на розрахунки готівкою важливо враховувати низку правил, установлених Положенням № 637. Розглянемо ці правила детальніше.

1. 10-тисячне обмеження стосується лише готівкових розрахунків, які здійснюються між суб’єктами підприємницької діяльності, тобто між підприємствами та підприємцями. А ось якщо одна із сторін (або обидві сторони) при готівкових розрахунках не є суб’єктом підприємницької діяльності, то до таких розрахунків 10-тисячне обмеження не застосовується. Тому сума готівкового платежу в такому разі протягом дня може й перевищувати 10 тис. грн.

В обережних підприємців може виникнути запитання: чи поширюватиметься зазначене обмеження на випадок, коли кошти виплачуються фізичній особі, яка одночасно зареєстрована як підприємець. З приводу цієї ситуації зауважимо, що в разі, якщо розрахунки з цією фізичною особою не пов’язані з її підприємницькою діяльністю, то не слід перейматися — 10-тисячне обмеження на такі розрахунки не поширюється. Згодні з цим і податківці, які навели відповідне роз’яснення в ЄБПЗ.

2. Кількість суб’єктів підприємництва (підприємств/підприємців), з якими здійснюються готівкові розрахунки протягом дня, не обмежується. Отже, головне, щоб протягом дня сума готівкових розрахунків одного підприємства (підприємця) з будь-яким із підприємств (підприємців) не перевищила 10 тис. грн. (тоді як сама кількість контрагентів у підприємства при цьому може бути будь-якою). Про те, що підприємство має право проводити готівкові розрахунки протягом дня з декількома підприємствами (підприємцями) на суму 10 тис. грн. за умови, що це різні підприємства (підприємці), говорять і податківці в консультації з ЄБПЗ (див. розділ 07.15).

3. Кількість платіжних документів , якими оформляються готівкові розрахунки одного суб’єкта підприємництва з іншим, не обмежується. Отже, зовсім не обов’язково, щоб це був один платіжний документ, їх може бути декілька. Головне, щоб загальна сума за всіма документами при розрахунках з одним суб’єктом за день не перевищила 10 тис. грн.

4. 10-тисячне обмеження стосується всіх видів операцій з готівкою (усіх видів готівкових розрахунків суб’єктів підприємництва), пов’язаних як з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг), так і з позареалізаційними операціями (п. 7.46 Положення № 637).

При цьому, якщо працівник підприємця придбав за власні кошти товарно-матеріальні цінності для потреб підприємницької діяльності в іншого суб’єкта підприємництва за одним або декількома платіжними документами на суму понад 10 тис. грн., це вважатиметься порушенням п. 2.3 Положення № 637.

5. 10-тисячне обмеження також стосується розрахунків готівкою між підприємствами в оплату за товари, які придбані на виробничі (господарські) потреби за рахунок коштів, отриманих за корпоративними спеціальними платіжними засобами (тобто корпоративними платіжними картками). Про це прямо йдеться в самому п. 2.3 Положення № 637.

Таким чином, якщо підприємство оплачуватиме товари готівковими грошовими коштами, знятими з поточного рахунка з використанням спеціальних платіжних засобів, то в цьому випадку також працюватиме 10-тисячне обмеження.

Однак майте на увазі: якщо розрахунки за товари здійснюються за допомогою платіжної картки без зняття при цьому готівки (тобто через платіжний термінал), то такі розрахунки вважаються безготівковими (ч. 3 ст. 341 ГКУ). У зв’язку з цим такі операції не належать до касових операцій у розумінні Положення № 637, а отже, у цьому випадку 10-тисячне обмеження не застосовується і в оплату за товари (роботи, послуги) з використанням платіжної картки може бути перерахована будь-яка сума (у тому числі й понад 10 тис. грн.).

6. 10-тисячне обмеження поширюється і на випадки, коли підприємство (підприємець) здійснює розрахунок з підприємством (підприємцем) — постачальником через касу банку. Річ у тім, що згідно з п. 2.5 Положення № 637 у ситуації, коли підприємства (підприємці) і фізичні особи здійснюють готівкові розрахунки без відкриття поточного рахунка шляхом унесення до банків готівки для подальшого її перерахування на рахунки інших підприємств (підприємців) або фізичних осіб, такі розрахунки для платників коштів є готівковими, а для отримувачів коштів — безготівковими. А це означає, що підприємству або підприємцю, які вносять готівкові кошти до каси банку (іншої фінансової установи, що надає послуги з переказу грошей, або підприємства поштового зв’язку), необхідно пам’ятати, що сума переказу не може перевищувати 10 тис. грн.

Зауважимо: за ситуації, коли сума платежу будь-якому суб’єкту підприємництва перевищує граничну величину, щоб не порушувати касову дисципліну, можна діяти так:

а) якщо підприємець бажає перерахувати всю суму платежу в один день: він може перерахувати готівкою (у межах установленої граничної суми) суму в 10 тис. грн., а суму перевищення — перерахувати цього ж дня безготівковим способом (тобто використовувати комбінований спосіб розрахунків: як готівковий, так і безготівковий);

б) якщо здійснити платіж потрібно виключно готівкою, то можна здійснювати готівкову оплату в декілька етапів (протягом декількох днів), наприклад у перший день — 10 тис. грн. (у межах установленої граничної суми), а в другий, третій день — залишок. У такому разі також усі вимоги «готівкового» законодавства будуть дотримані.

 

Документи і скорочення статті

КУпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-Х.

Закон № 5518 Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо подальшого удосконалення адміністрування податків і зборів» від 06.12.12 р. № 5518-VI.

Указ № 436 — Указ Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівкових засобів» від 12.06.95 р. № 436/95.

Положення № 637 — Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління Національного банку України від 15.12.04 р. № 637.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі