Теми статей
Обрати теми

Облік модемів для РРО

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Облік модемів для РРО

Відповідно до змін, унесених до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР (далі — Закон про РРО), для передачі електронних копій розрахункових документів необхідно придбавати модеми для РРО, а для відправлення звітів за допомогою Інтернету — картки поповнення рахунка. Як вести облік модемів та карток поповнення рахунка?

(Донецька обл., Мар’їнський район)

 

Про необхідність подання до податкових органів електронної звітності щодо РРО шляхом передачі копій розрахункових документів та фіскальних звітних чеків дротовими чи бездротовими каналами зв’язку йшлося ще в п. п. 7 п. 25 Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Податкового кодексу України» від 02.12.10 р. № 2756-VI (далі — Закон № 2756). Тоді вимоги щодо створення контрольної стрічки в електронній формі в РРО та використання модемів для передачі даних слід було встановити ДПСУ. А дату початку запровадження цієї процедури було призначено на 01.01.12 р.

Інформаційна та технічна неготовність Нацбанку та органів ДПСУ до впровадження технології передачі звітності щодо РРО в електронному вигляді призвела до зміни раніше встановлених строків:

— спочатку переноситься дата притягнення суб’єктів господарювання до відповідальності за невиконання норм Закону № 2756 на 01.07.12 р.;

— а надалі Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм» від 24.05.12 р. № 4834-VI строк запровадження самої процедури було відкладено до 01.01.13 р. До настання цього моменту суб’єктам господарювання запропоновано подавати інформацію до органів ДПСУ дротовими чи бездротовими каналами зв’язку на добровільній основі.

На жаль, із настанням і цього граничного строку також нічого не змінилося. Законом України «Про внесення змін до деяких законо-давчих актів України щодо подальшого вдосконалення адміністрування податків та зборів» від 06.12.12 р. № 5518-VI було внесено нові корективи до п. 7 ст. 3 і Прикінцевих положень Закону про РРО, а саме:

— установлений строк, тепер уже обов’язкового, подання електронних копій розрахункових документів та фіскальних звітних чеків дротовими чи бездротовими каналами зв’язку з 01.07.14 р. Виняток — електронні таксометри, автомати з продажу товарів (послуг) та РРО, що використовуються для обліку та реєстрації операцій з купівлі-продажу іноземної валюти: з цієї дати суб’єкти, котрі їх використовують, повинні будуть надавати інформацію про обсяг розрахункових операцій, що містяться у фіскальній пам’яті РРО;

з 01.01.14 р. допускається первинна реєстрація лише тих РРО, які створюють контрольну стрічку в електронній формі, у тому числі й електронних таксометрів, автоматів з продажу товарів (послуг) та РРО, що використовуються для обліку та реєстрації операцій з купівлі-продажу іноземної валюти.

Процес запровадження технології подання звітності з РРО в електронному вигляді триває і, можливо, незабаром матиме логічне завершення. А до цього моменту у суб’єктів господарювання є час для підготовки до таких нововведень.

Єдиним результатом роботи Нацбанку і ДПСУ над забезпеченням виконання зазначених норм стала розробка Порядку передачі електронних копій розрахункових документів та фіскальних звітних чеків реєстраторів розрахункових операцій по дротових або бездротових каналах зв’язку до органів державної податкової служби», затвердженого наказом МФУ від 08.10.12 р. № 1057, а також затвердження Вимог до створення контрольної стрічки в електронній формі в РРО та модемів для передачі даних. Згідно з ними для практичної реалізації передачі звітності в електронному вигляді дротовими чи бездротовими каналами зв’язку для РРО, в якому контрольна стрічка формується в електронній формі, має застосовуватися вбудований модем. Для інших моделей РРО допускається застосування зовнішніх модемів.

Облік модемів. У бухгалтерському обліку витрати на модем, як внутрішній, так і зовнішній, можна відображати або як придбання окремого об’єкта необоротних матеріальних активів (основних засобів чи МНМА*), або як витрати на модернізацію об’єкта (РРО), на (в) який цей модем установлюється. Останній варіант, як правило, використовується при купівлі внутрішнього модему, хоча й тут є всі підстави для обліку такого модему як окремого об’єкта (якщо такий варіант обліку зручніший для підприємства).

Згідно з П(С)БО 7 «Основні засоби» для віднесення об’єкта до основних засобів очікуваний строк його корисного використання має бути більше року або одного операційного циклу, якщо він довший за рік. А вартісний критерій для розмежування основних засобів та МНМА підприємство має право встановлювати самостійно. З метою зближення з податковим обліком його доцільно встановити на рівні 2500 грн. Таким чином, модем, що має строк служби більше року і вартість менше 2500 грн., доцільно обліковувати як МНМА (на субрахунку 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи»). Якщо ж модем класифіковано як об’єкт основних засобів, то його слід обліковувати на субрахунку 106 «Інструменти, прилади та інвентар» або 109 «Інші основні засоби».

Нагадаємо, що при введенні в експлуатацію МНМА, як і основних засобів, складається акт уведення в експлуатацію. Для цього використовується форма акта приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (форма № ОЗ-1), затверджена наказом Мінстату від 29.12.95 р. № 352. Операція введення в експлуатацію відображається з подальшим нарахуванням амортизації починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому об’єкт передано в експлуатацію. Метод амортизації підприємство вибирає самостійно згідно з п. 27 П(С)БО 7 (прямолінійний метод, виробничий метод, «50 % / 50 %», «100 %»). Списання з балансу об’єкта основних засобів оформляється актом списання основних засобів (форма № ОЗ-3).

У податковому обліку матеріальні цінності, що мають статус МНМА, амортизуються за рішенням платника податків одним із двох методів (п.п. 145.1.6 Податкового кодексу України, далі — ПКУ)):

— «50 % / 50 %», за яким амортизація нараховується в першому місяці використання об’єкта в розмірі 50 % його вартості, що амортизується, а решта 50% — у місяці списання об’єкта з балансу;

— «100 %» — амортизація нараховується в першому місяці використання об’єкта в розмірі 100 % його вартості, що амортизується.

Витрати у вигляді амортизаційних відрахувань у цьому випадку включаються до витрат підприємства і враховуються, як правило, у складі витрат на збут (п.п. 138.10.3 ПКУ).

 

Операції з модемами в бухгалтерському обліку

Господарська операція

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

Податковий облік

дебет

кредит

доходи

витрати

1. Оприбутковано модем

153

631

750

2. Відображено податковий кредит з ПДВ

641

631

150

3. Перераховано оплату за модем постачальнику

631

311

900

4. Уведено модем в експлуатацію

112

153

750

5. Нараховано амортизацію модему, що обліковується як МНМА (метод «100% і в бухгалтерському, і в податковому обліку)

93

132

750

750

 

Картки поповнення рахунка. Якщо підприємство для забезпечення роботи Інтернету використовує картки поповнення рахунка, то вартість картки включається до складу витрат підприємства того звітного періоду, в якому було понесено витрати (п. 138.5 ПКУ). Таким чином, для підприємства зручнішим способом віднесення на витрати сум поповнення
рахунка буде складання за підсумками місяця відомості щодо карток, строк використання яких припадає на звітний період.

Сума ПДВ у складі вартості карток уключається до складу податкового кредиту підприємства на підставі податкової накладної або чека РРО (при неперевищенні загальної вартості купівлі 200 грн. за день без урахування ПДВ).

Що стосується отриманих та оприбуткованих карток поповнення рахунка, то Мінфін рекомендує зараховувати їх на субрахунок 331 «Грошові документи в національній валюті» (лист МФУ від 22.07.08 р. № 31-34000-10-16/28288). У подальшому вартість таких карток списується на витрати і відображається на рахунку 92 «Адміністративні витрати» або 93 «Витрати на збут».

 

Дар’я КРАВЧЕНКО

 

* Див. статтю «Операції з МНМА: особливості обліку» // «БТ», 2010, № 49, с. 23.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі