Теми статей
Обрати теми

Своя готівка на «підприємницький» рахунок: підприємці-єдиноподатники під захистом ВАдСУ

Редакція БТ
Постанова від 03.09.2013 р. №

СВОЯ ГОТІВКА НА «ПІДПРИЄМНИЦЬКИЙ» РАХУНОК:

підприємці-єдиноподатники під захистом ВАдСУ

Постанова Вищого адміністративного суду України від 03.09.13 р. № К/800/27297/13

«Про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень»

 

Суть спору: на рахунок підприємця-єдиноподатника надійшли грошові кошти за договорами поворотної фіндопомоги та пайової участі в будівництві. На думку податківців, ці кошти потрібно було включити до виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг). Підприємець цього не зробив, чим порушив норми чинного на той момент Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» від 03.07.98 р. № 727/98: перевищив межу виручки, що дозволяє перебувати на ЄП, і до того ж не перейшов на загальну систему оподаткування. Як покарання єдиноподатник отримав податкові повідомлення-рішення про визначення податкового зобов’язання щодо «підприємницького» податку на доходи та ПДВ (саме їх підприємець мав сплатити, якби вчасно перейшов на загальну систему оподаткування).

Але не все так просто! «Фішка» в тому, що ці кошти вносив на «підприємницький» рахунок сам ФОП, але від імені фізичної особи — НЕпідприємця.

Як ви розумієте, підприємець не став миритися з несправедливістю податківців та звернувся до адміністративного суду.

Суди першої та апеляційної інстанцій погодилися з податківцями та відмовили єдиноподатнику в задоволенні позову.

Але той не скорився та пішов із касаційною скаргою до ВАдСУ. І тут знайшов підтримку!

Так, ВАдСУ в постанові, що коментується, робить цілком справедливий висновок: на «підприємницький» рахунок у банку надійшли власні (непідприємницькі) готівкові кошти. Ці кошти не є виручкою від реалізації, оскільки для отримання такої виручки потрібна господарська діяльність, що передбачає домовленість щонайменше двох сторін. Це вбачається з норм стст. 3, 173 Господарського кодексу України, ч. 1 ст. 262 Цивільного кодексу України.

Відповідно, суми, що надійшли, не включаються до розрахунку «дозволеного» для перебування на єдиному податку обсягу виручки, і порушень, що визначаються податківцями, у діях підприємця немає.

І нехай справа стосується «докодексних» норм законодавства, висновок ВАдСУ є дуже важливим і сьогодні для ситуації, коли ФОП–єдиноподатник уносить власні грошові кошти на банківський рахунок, відкритий для провадження підприємницької діяльності.

Нагадаємо, що такі надходження Міндоходів приписує включати до доходу єдиноподатника (див. консультацію з підкатегорії 107.07 БЗ Міндоходів). Єдине «послаблення» податківці зробили в Узагальнюючій податковій консультації від 24.12.12 р. № 1183: при внесенні коштів на рахунок можна не включати до доходу лише суму в розмірі не більше тієї, що «зайшла» раніше до «каси» у вигляді готівкових надходжень та була оприбуткована у Книзі обліку доходів/Книзі обліку доходів і витрат. Докладніше читайте в «БТ», 2013, № 2, с. 8.

Ми ж відстоюємо ліберальнішу позицію: унесення власних готівкових коштів не підпадає під визначення доходу і в будь-якій сумі до доходу єдиноподатника не включається, оскільки маємо справу з технічним переміщенням коштів. Докладніше про це ви можете прочитати у Шпаргалці бухгалтера «Доходи єдиноподатника» // «БТ», 2013, № 16, с. 17; а також у статті «Поточний рахунок: «корисності» для єдиноподатника» // «БТ», 2013, № 38, с. 42.

У будь-якому разі авторитетне слово ВАдСУ в цьому питанні ми почули: власні кошти підприємця-єдиноподатника, що надійшли на його рахунок, до виручки включатися не повинні. Сподіваємося, що саме такий висновок це відомство зробить і на підставі сьогоднішньої «єдиноподатної» нормативної бази стосовно доходу єдиноподатника — глави 1 розділу XIV ПКУ.

 

Катерина ЛОПАТКІНА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі