Теми статей
Обрати теми

Новий порядок обліку платників ЄВС: чергова «заміна» від Міндоходів

Редакція БТ
Наказ від 09.09.2013 р. № 458

НОВИЙ ПОРЯДОК ОБЛІКУ ПЛАТНИКІВ ЄВС:

чергова «заміна» від Міндоходів

Наказ Міністерства доходів і зборів України від 09.09.13 р. № 458

«Про затвердження Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та Положення про реєстр страхувальників»

 

Чергова «заміна» ЄВС-документів від Міндоходів. Сьогодні «у гру» ввійшли нові Порядок обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — Порядок № 458) та Положення про реєстр страхувальників. «На відпочинок» відправлено звичний нам Порядок, затверджений постановою правління ПФУ від 27.09.10 р. № 21-6 (працював з 2011 року).

Головна зміна — з 1 жовтня 2013 року платників ЄВС обліковує орган доходів і зборів, а не ПФУ. При цьому ніяких перереєстрацій у зв’язку з цим платникам проходити не потрібно.

Порівняно з пенсійним аналогом, Порядок № 458 має свої особливості. Але в цілому загальний порядок обліку платників ЄВС не змінився. Так, якщо ви належите до платників, на яких поширюється дія Закону № 755-IV* (юридичні особи та підприємці), узяття на облік та зняття з обліку будуть проведені через держреєстратора за принципом «єдиного вікна» (розділи II та IV Порядку № 458). Відвідувати податкову для цього не доведеться.

Якщо ж на вас не поширюється дія Закону № 755, то стати платниками ЄВС і втратити такий статус ви зможете в порядку, описаному в розділах III і V Порядку № 458. У цьому випадку вам особисто доведеться звернутися до своїх податківців.

Отже, здебільшого всіх платників ЄВС (підприємств та підприємців) міндоходівці (як раніше пенсійники) ставитимуть на облік на підставі відомостей, отриманих від держреєстратора, а не від платника, за принципом «єдиного вікна».

Дані про взяття на облік платника ЄВС міндоходівці передають держреєстратору, ПФУ та соцфондам. У свою чергу, держреєстратор внесе дані про платника ЄВС до виписки з Єдиного держреєстру, яку і видасть створеному підприємству (підприємцю).

Нюанс від Міндоходів! На відміну від органів ПФУ, які до 01.10.13 р. додатково надсилали платникам повідомлення про встановлення класу профризику, органи Міндоходів ніяких повідомлень платникам відправляти не будуть.

Якщо підприємство або підприємець не згодні з установленим класом профризику виробництва, то, як і раніше, їм потрібно звертатися до ФНВ. Строк для звернення — 10 робочих днів після отримання виписки з Єдиного держреєстру (раніше цей строк відлічувався від дати отримання повідомлення від ПФУ, про яке йшлося вище).

Для наочності процедуру взяття на облік платниками ЄВС створюваних підприємств та підприємців ми описали на рис. 1 (с. 6).

Якщо в подальшому платник вносить зміни до своїх реєстраційних даних, про них орган Міндоходів також повідомляється держреєстратором. Якщо зміни стосуються основного виду економічної діяльності платника і можуть спричинити зміну класу профризику, Міндоходів це питання самостійно погоджує з ФНВ. А платник про це дізнається лише з виписки, наданої держреєстратором.

Якщо підприємство створить відокремлений підрозділ, то податківців про його створення повідомить знову ж таки держреєстратор. Але якщо підприємство вирішить наділити підрозділ окремим балансом та правом нараховувати і виплачувати зарплату, підприємству потрібно повідомити про це податківців за місцезнаходженням підрозділу. Строк для повідомлення — 10 днів з дня прийняття такого рішення. У цьому випадку податківці обліковуватимуть підрозділ як платника ЄВС. Якщо пізніше підприємство передумає та «відбере» такі повноваження в підрозділу, йому знову потрібно про це повідомити податківців протягом 10 днів.У цьому випадку податківці у себе обліковуватимуть підрозділ з позначкою «Неплатник» (п. 9 розділу II Порядку № 458).

І ще для вашої зручності на рис. 2 (с. 7) ми показали схематично, як міндоходівці позбавляють статусу платника ЄВС.

Порядок набрав чинності з 1 жовтня 2013 року.

 

Вікторія ЗМІЄНКО

 

* Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» від 15.05.03 р. № 755-IV.

 

img 1

Рис. 1. Реєстрація платником ЄВС підприємств (підприємців),
 на яких поширюються норми Закону № 755,
 у момент їх держреєстрації за принципом «єдиного вікна»

 

img 2

Рис. 2. Зняття з обліку платників ЄВС, на яких поширюються норми Закону № 755

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі