Теми статей
Обрати теми

РРО — нормативка: наступає ера електронізації і не лише

Редакція БТ
Наказ від 28.08.2013 р. № 417

РРО-НОРМАТИВКА:

наступає ера електронізації і не лише

Наказ Міністерства доходів і зборів України від 28.08.13 р. № 417

«Про затвердження нормативно-правових актів щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій»

 

Останнім часом податківці практично засипали суб’єктів господарювання, які використовують РРО, різного роду нововведеннями. Спочатку вони в новій редакції виклали Держреєстр РРО*, тим самим змусивши всіх суб’єктів господарювання поквапитися з придбанням моделей РРО нового покоління, а зараз наказом, що коментується, виклали в новій редакції нормативно-правові акти щодо реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі — РРО) і книг обліку розрахункових операцій (далі — КОРО) та розрахункових книжок (далі — РК).

* Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій, затверджений наказом Міндоходів від 01.10.13 р. № 522 (див. ком. «БТ», 2013, № 41, с. 8 та матеріал на с.62 цього номера).

Зауважимо, що змін багато і вони є доволі вагомими. Тому сьогодні розглянемо найбільш актуальні нововведення. Детально про ці зміни поговоримо в наступних номерах.

І. Порядок реєстрації РРО. Найвагоміші зміни були внесені до Порядку реєстрації РРО, а саме:

1) новий Порядок доповнений низкою нових понять: «зміна», «модем», «персоналізація РРО», тощо. Поява таких визначень пов’язана із запровадженням подання інформації щодо роботи РРО у електронному вигляді та використанням сучасних моделей РРО;

2) запроваджено новий «електронний» спосіб реєстрації РРО, суть якого зводиться до подання заяви на реєстрацію РРО, форма якої наведена в додатку 1 до Порядку реєстрації РРО (раніше заява заповнювалася в довільній формі), та копій документів, які підтверджують право власності на такий РРО та проведення сервісного обслуговування (п. 4 цього Порядку), у електронному вигляді.

Реєстраційне посвідчення (ф. № 3-РРО) податківці за бажанням суб’єкта господарювання видають або поштою, або безпосередньо у контролюючому органі. Раніше отримання реєстраційного посвідчення поштою не передбачалося;

3) відсутня згадка про необхідність взяття на облік РРО за місцем його використання у випадку, коли він використовуються на іншій адміністративній території, ніж знаходиться суб’єкт господарювання. Тобто відтепер при використанні РРО за неосновним місцем обліку суб’єкта господарювання ставити такий РРО на облік у «чужій» податковій інспекції не потрібно;

4) деяких коригуючих змін зазнав також і порядок скасування реєстрації РРО, зокрема, збільшено кількість причин для скасування реєстрації РРО та затверджено форму заяви про скасування реєстрації РРО (додаток 4 до Порядку реєстрації РРО). До цього заява оформлялася у довільній формі.

ІІ. Порядок реєстрації КОРО (РК). Деякі коригуючі зміни було внесено і до Порядку реєстрації КОРО (РК). До найвагоміших можна віднести:

— затвердження форми заяви на реєстрацію КОРО (РК) (додаток 3 до Порядку реєстрації КОРО (РК)). До цього ці заяви заповнювалася у довільній формі;

розширення випадків скасування реєстрації КОРО. У зв’язку з цим детально описано способи скасування реєстрації КОРО у різних випадках (при крадіжці КОРО, смерті підприємця, порушенні цілісності засобів контролю, встановленого на КОРО, тощо);

— появу порядку виправлення записів у КОРО при допущенні помилки. Вони подібні до загальноприйнятих правил виправлення записів у документах;

— уточнено окремі показники форми КОРО. Ці зміни жодним чином не вплинуть на існуючі правила заповнення КОРО.

ІІІ. Порядок опломбування РРО. Тепер механізм опломбування РРО описаний у окремому нормативно-правовому акті, а не в Порядку реєстрації РРО (як було раніше). Такі зміни практично не вплинули на правила опломбування, за винятком невеликих уточнень, які слід ураховувати працівникам Центрів сервісного обслуговування при опломбуванні сучасних РРО, які обладнані зовнішніми модемами.

Наказ, що коментується, чинний з дня опублікування (на момент підготовки номера не опублікований). Цей наказ планують опублікувати 18.10.13 р. у «Офіційному віснику України».

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі