Теми статей
Обрати теми

Нова Книга для підприємців- загальносистемників: що нового та коли «зміна варти»?

Редакція БТ
Наказ від 16.09.2013 р. № 481

НОВА КНИГА ДЛЯ ПІДПРИЄМЦІВ-ЗАГАЛЬНОСИСТЕМНИКІВ:

що нового та коли «зміна варти»?

Наказ Міністерства доходів і зборів України від 16.09.13 № 481

«Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення»

 

Міндоходів надало підприємцям-загальносистемникам та «незалежним професіоналам» нову форму Книги обліку доходів і витрат (КОДВ) та Порядок її ведення.

Порівняно зі своєю попередницею, нова КОДВ вийшла «легшою».

При цьому базові принципи її заповнення незмінні: доходи відображаємо за «касовим методом» (за датою отримання оплати за товари/роботи/послуги), а витрати — не раніше «другої події» (не раніше дати оплати отриманих раніше товарів/робіт/послуг або дати одержання оплачених раніше товарів/робіт/послуг).

Водночас очевидно, що податківці хочуть, щоб «прямі» витрати (гр. 6) вказувалися в один день із відображенням доходів у гр. 2 (раніше витрати перед цим «заходили» до «транзитної» гр. 5). До того ж «прямі» витрати включають тепер витрати на придбання не лише товарів, а й робіт, послуг.

Розглянемо «полегшення»:

— КОДВ тепер ведуть лише самі ФОП та «незалежні професіонали». А заводити Книгу на кожного найманого працівника, який здійснює операції за готівку, уже не потрібно. Тому й немає граф для відображення/обліку внутрішнього переміщення товарів;

— вести КОДВ можна і в електронному вигляді. Для цього потрібні посилені сертифікати відкритих ключів та договір з органом Міндоходів про визнання електронних документів.

Є й інший варіант — як і раніше, вести паперову Книгу:

— більше не потрібно відображати залишки товарних запасів на початок та на кінець звітного року (немає й відповідних граф);

— суми оплати і передоплати, повернені загальносистемником своїм покупцям, отримали окрему графу 3. А поряд (у гр. 4) відображаємо різницю між отриманим доходом та поверненням;

— знято питання з «порожніми» днями: записи до КОДВ потрібно вносити лише за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід.

Залишається важливе запитання: з якого моменту потрібно почати ведення Книги за новою формою?

Формально це потрібно зробити з дати набуття чинності новою формою (наказом, що коментується).

Але на практиці так швидко не вийде . Адже якщо ми не хочемо лінувати КОДВ вручну, то потрібно дочекатися її надрукованого варіанта в магазинах. До того ж прямої норми, що дозволяє оформити Книгу самостійно у вигляді зошита чи блокнота, у новому Порядку вже немає. А після цього КОДВ слід зареєструвати в органі Міндоходів.

Тоді виникає інше запитання: чи покарають підприємця, якщо він «затримається» на старій формі Книги?

У такому разі можна наразитися на адмінштраф 3 — 8 нмдг (51 — 136 грн.), а за повторне порушення — 5 — 8 нмдг (85 — 136 грн.) за ст. 1641 КУпАП — за порушення порядку ведення обліку доходів і витрат.

Податківці також можуть накласти штраф у сумі 510 грн., а за повторне порушення — 1020 грн. за ст. 121 ПКУ  за нереєстрацію (неведення) Книги (див. консультацію з розділу 104.14 ЄБПЗ).

Якщо підприємець здійснюватиме готівкові розрахунки, то вони, найімовірніше, пройдуть через РРО, відповідно будуть оприбутковані в КОРО. Тут існує ризик штрафу за «несвоєчасне» оприбуткування готівки згідно з Указом Президента від 12.06.95 р. № 436/95 — у 5-кратному розмірі виручки, не записаної до КОДВ. За фіскальною логікою податківців (див. лист ДПАУ від 05.05.10 р. № 8795/7/23-7017/538), це можливо, якщо надходження готівки проведене через РРО та зафіксоване в КОРО, але не відображене у КОДВ. Такий штраф можна оспорити в суді, якщо справа варта заходу.

Найімовірніше, податківці обмежуватимуться адмінштрафом, але 100 % гарантії тут дати не можна. Тому наша вам порада : спробуйте зареєструвати нову Книгу якомога оперативніше. Поки цього не зроблено — продовжуйте вести стару Книгу. А про всі нюанси заповнення нової Книги ви дізнаєтеся з найближчих номерів.

Наказ , що коментується, набере чинності з дня опублікування (на момент підготовки номера не опублікований).

 

Катерина ЛОПАТКІНА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі