Теми статей
Обрати теми

ФТВП затримує виплату допомог: що робити зі сплатою ЄВС та ПДФО?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

ФТВП затримує виплату допомог: що робити зі сплатою ЄВС та ПДФО?

У вересні 2013 року ми нарахували лікарняні й декретні, а 30.09.13 р. подали до ФТВП заяву-розрахунок. У жовтні гроші від Фонду поки що не надійшли. Що нам робити для уникнення штрафів за несвоєчасну сплату ЄВС та ПДФО?

(м. Харків)

 

Ситуація неоднозначна.

Згідно зі ст. 52 Закону № 2240* після отримання заяви-розрахунку від роботодавця ФТВП зобов’язаний протягом 10 робочих днів перерахувати кошти на його цільовий рахунок. Тому у вашому випадку гроші від Фонду повинні були надійти максимум 14 жовтня. Але оскільки в зазначений строк кошти не зараховано, вам необхідно вирішити дві проблеми.

1. Чи потрібно виплачувати допомогу працівнику, як це зробити? Допомоги (як лікарняні, так і декретні) виплачуються за рахунок коштів ФТВП. З 2011 року механізм їх виплати передбачає, що працівникам ми виплачуємо ці суми після надходження грошей від Фонду.

До цього моменту виплачувати нараховані суми за рахунок власних коштів з поточного рахунка роботодавець не зобов’язаний. Більше того, робити це йому не слід. Пояснимо, чому.

Важливо! Після надходження коштів від ФТВП ви не зможете «перекинути» з окремого рахунка раніше виплачені кошти на свій поточний рахунок. Адже надходження від ФТВП на окремий рахунок можуть бути використані виключно на надання матеріального забезпечення та соцпослуг застрахованим особам, тобто на виплату працівникам належних їм «чистих» сум допомог і сплату утриманих ПДФО та ЄВС (абз. 4 ч. 2 ст. 21 Закону № 2240).

Обережно! Не виключено, що перевіряючі з Фонду визнають таке «перекидання» коштів (якщо його пропустить ваш банк) порушенням порядку використання страхових коштів. А це загрожує відповідальністю згідно з ч. 1 ст. 30 Закону № 2240 — необхідно буде відшкодувати в повному обсязі такі неправомірно витрачені суми страхових коштів і сплатити штраф у розмірі 50 % від такої суми. Посадові особи можуть бути притягнені до адмінвідповідальності на підставі ст. 1655 КУпАП.

2. Як сплачувати ПДФО та ЄВС? Із допомог по тимчасовій непрацездатності ми сплачуємо ЄВС та ПДФО, а з декретних тільки ЄВС (з 01.07.13 р.). При кожній виплаті допомоги працівникам вам потрібно перераховувати відповідні суми до бюджету.

Але якщо допомогу було нараховано (відображено в бухобліку), але не виплачено, ви повинні сплатити суми ЄВС та ПДФО, які також були нараховані в момент нарахування допомоги:

— ЄВС — не пізніше 20 числа наступного місяця (для гірничих підприємств — не пізніше 28 числа);

— ПДФО (з допомоги по тимчасовій непрацездатності) — протягом 30 календарних днів місяця, наступного за місяцем нарахування (п.п. 168.1.5 ПКУ).

Тому якщо лікарняні ви нарахували у вересні 2013 року, але Фонд не перерахує вам гроші, ЄВС потрібно сплатити не пізніше 21.10.13 р. (спрацьовує правило перенесення строку сплати, оскільки 20.10.13 р. — вихідний), а ПДФО — не пізніше 30.10.13 р.

Тепер про джерела сплати. ЄВС у частині нарахування роботодавець сплачує зі своїх коштів. Тому очікувати гроші від ФТВП не потрібно: настало 20 (28) число — пере-рахуйте ЄВС «зверху» зі свого поточного рахунка.

А ЄВС «знизу» і ПДФО ви сплатите з надходжень від ФТВП.

А якщо сума допомоги від ФТВП не встигає зайти на рахунок своєчасно (20 (28) і 30 числа), роботодавцю загрожує штраф за їх несвоєчасну сплату.

Що можна зробити? Наша порада: сплатіть зі свого поточного рахунка.

Проте виникає таке запитання. Коли кошти від ФТВП все-таки надійдуть на спецрахунок, суми утриманого ЄВС та ПДФО, які ви вже сплатили, залишаться на рахунку. Перерахувати їх собі вам не вдасться (див. вище).

Вийти із ситуації, що склалася, можна так. Після надходження грошей від ФТВП ви повторно сплатите ЄВС та ПДФО. А переплату, що виникла, ви можете врахувати в рахунок подальших платежів.

Висновок: при затримці сум допомог від ФТВП виплачувати кошти працівнику за свій рахунок не можна. Водночас, щоб уникнути штрафів за несплату ПДФО та ЄВС, їх потрібно перерахувати до бюджету з поточного рахунка підприємства, а переплату врахувати при чергових платежах.

 

Дар’я КРАВЧЕНКО

 

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.01 р. № 2240-III.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі