Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Змін до Порядку надання відомостей з Єдиного державного реєстру

Редакція БТ
Наказ від 27.06.2013 р. № 1283/5

ВИДИ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМЦІВ

усе-таки з’являться у відкритому доступі

Наказ Міністерства юстиції України від 27.06.13 р. № 1283/5

«Про затвердження Змін до Порядку надання відомостей з Єдиного державного реєстру»

 

Нагадаємо: якщо ми виплачуємо дохід підприємцю за виконання робіт/послуг, то мусимо переконатися, що такі роботи/послуги «зареєстровані» за підприємцем у Єдиному держреєстрі (далі — ЄДР). Лише в такому разі ЄВС із такої виплати не сплачується, виплата в нашій ЄВС-звітності не відображається.

Для цієї мети ми, як і раніше, рекомендуємо затребувати від підприємця копію витягу з ЄДР, оскільки спроба законодавців зробити цю процедуру непотрібною не вдалася.

Нагадаємо, що свого часу Закон № 5410-VI додав до Закону про держреєстрацію вимогу про те, що інформація про види діяльності підприємців разом з іншими відомостями має викладатися у відкритому доступі (www.irc.gov.ua/ua/Poshuk-v-YeDR.html).

Якщо інформація є у відритому доступі, то не потрібно вимагати копії витягу з ЄДР. Можна просто роздрукувати інформацію про види діяльності із сайта.

Але не так все просто. Мін’юст у Порядку надання відомостей з Єдиного держреєстру прописав обов’язок опублікування у відкритому доступі інформації про види діяльності тільки стосовно юридичних осіб. А про інформацію щодо видів діяльності підприємців забув (і фактично вона не викладається).

Наказом , що коментується, Мін’юст нарешті виправив свій недолік. Разом з іншими відомостями, що відображаються у відкритому доступі на зазначених вище сайтах, усе-таки наводитиметься й інформація про види діяльності фізичних осіб — підприємців.

А до цього моменту радимо, як і раніше, вимагати для ЄВС-цілей у підприємця копію витягу з ЄДР з видами діяльності.

У частині змін, що коментуються, наказ № 1283/5 набирає чинності через 3 місяці з дня опублікування — з 19.10.13 р.

 

Катерина ЛОПАТКІНА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі