Теми статей
Обрати теми

Зміна директора підприємства: чи повідомити податкову

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Зміна директора підприємства: чи повідомити податкову

На підприємстві змінився директор. Чи потрібно подавати заяву за формою № 1-ОПП до органів Міндоходів і зборів або достатньо повідомити держреєстратора?

(м. Харків)

 

Повідомити про зміни, що відбулися, необхідно і держреєстратора, і податківців. Адже зміна керівника належить до тих окремих випадків, коли функцію повідомлення податкових органів, окрім держреєстратора, покладено і на самого платника податків (п. 66.4 ПКУ).

Але про все по черзі.

Повідомляємо держреєстратора. Нагадаємо, що до Єдиного державного реєстру (далі — ЄДР), окрім даних юридичної особи, уноситься також інформація, що стосується осіб (ст. 17 Закону № 755*), які:

• обираються (призначаються) до її органу управління та уповноважені представляти юридичну особу в правовідносинах із третіми особами;

• мають право здійснювати дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори.

Інакше кажучи, в ЄДР знайдуть своє відображення їх прізвища, імена, по батькові, дати обрання (призначення), а також реєстраційні номери облікових карток.

Зауважте: ні у статуті, ні в інших установчих документах юридичні особи такі відомості не прописують.

Тому при зміні керівництва ви обов’язково вносите відповідні зміни до ЄДР. Це не складно. Вам достатньо надати (надіслати поштою з описом вкладення) держреєстратору (ст. 19 Закону № 755):

• заповнену Реєстраційну картку про внесення змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР (далі — Реєстраційна картка; форма 4, затверджена наказом Мін’юсту від 14.10.11 р. № 3178/5);

• оригінал (ксерокопію, нотаріально засвідчену копію) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про зміну відповідних осіб та/або оригінал (ксерокопію, нотаріально засвідчену копію) розпорядчого документа про їх призначення (роз’яснення Державної реєстраційної служби України від 15.01.13 р.).

Увага! Підписувати і подавати Реєстраційну картку має (лист Держкомпідприємництва від 30.05.07 р. № 3882):

• або «старий» директор (упов­новажена ним особа) — до призначення нового керівника;

• або призначений на цю посаду новий керівник.

Така процедура не забере багато часу. Держреєстратор уносить нові відомості до ЄДР не пізніше наступного робочого дня від дати їх надходження. Цього ж дня він повідомляє органи Міндоходів, ПФУ та органи статистики про зміни, що відбулися (ст. 19 Закону № 755).

Тепер залишився останній крок — повідомляємо контролерів. І тут також не буде нічого складного. Вам достатньо подати до органів Міндоходів реєстраційну заяву за ф. № 1-ОПП із позначкою «Зміни» (додаток 6 до Порядку № 1588).

Майте на увазі: на відміну від порядку внесення змін до ЄДР, для цієї процедури встановлено строк подання заяви — 10 календарних днів від дня виникнення змін в облікових даних підприємства. Інакше кажучи, від дня внесення держреєстратором змін до ЄДР.

Не забудьте після внесення змін замінити довідку за ф. № 4-ОПП** (п. 9.4 Порядку № 1588), а також отримати нові сертифікати ключів для подання електронної звітності.

Якщо ви порушите строки повідомлення або взагалі не поінформуєте податківців про зміни, які відбулися, ви наразитеся на штрафні санкції в розмірі 510 грн. (п. 117.1 ПКУ). За повторне порушення протягом року — в розмірі 1020 грн. А от за те, що ви не надасте відомостей держреєстратору, покарання не передбачене!

Висновок: навіть незважаючи на те, що обов’язок інформувати податковий орган про зміну облікових даних платника податків покладається на держреєстратора, додатково повідомити про зміну керівництва має і сам платник податків.

 

Дар’я КРАВЧЕНКО

 

* Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.03 р. № 755-IV.

** Зробити це необхідно тільки юридичним особам (їх відокремленим підрозділам), для яких законом установлені особливості держреєстрації та відомості про яких не містяться в ЄДР.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі