Теми статей
Обрати теми

«Зарплатні» проценти з ПДФО «не дружать»: НБУ відокремив «зарплатні» та соціальні рахунки

Національний банк України, Жиленко Катерина
Постанова Правління НБУ від 18.08.14 р. № 499 «Про внесення зміни до Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах»

Сьогодні проценти на поточні банківські рахунки, на які зараховуються виключно зарплата, стипендії, пенсії, соцдопомога та інші соцвиплати, не обкладаються ПДФО (пп. 164.2.8 і 1645.1.41 ПКУ). Податковими агентами є банки, кредитні спілки, які їх нараховують*.

* Як проценти за зарплатними рахунками «кочували» до об’єкта обкладення ПДФО і назад, читайте у «БТ», 2014, № 15, с. 15, № 32, с. 6.

Щоб остаточно виділити звільнені від ПДФО проценти, НБУ прописав окремі правила роботи із зар­платними та соціальними рахунками в новому п. 6.9 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах від 12.11.03 р. № 492.

Так, для зарахування зарплати і соцвиплат банки відкривають окремі поточні рахунки фізичних осіб. Причому роблять це за заявою фізичної особи, заповненої за формою з додатка 5 до Інструкції (юридичні особи, відкриваючи рахунки на ім’я фізичних осіб, заповнюють заяву за формою з додатка 6). У рядку «Додаткова інформація» потрібно вказати, що рахунок відкривається для зарахування зарплати й соцвиплат.

Добре, що можна використовувати рахунки, які вже діють. Єдиний крок — підписати додатковий договір до договору банківського рахунка, в якому зазначити, що раху­нок використовується для зарахування зарплати і соцвиплат.

Постанова є чинною з дня опуб­лікування. На офіційному сайті НБУ опублікована 22.08.14 р. (лист НБУ від 18.08.14 р. № 25-110/45476).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі