Теми статей
Обрати теми

Матуся у відпустці, а стаж «іде»!

Кабінет Міністрів України, Жихарева Альфія

Ви напевно вже знаєте про дуже невдалі зміни в порядку виплати допомоги при народженні дитини та допомоги по догляду за нею до 3 років. Остання з 01.07.14 р. узагалі канула в Лету. Замість неї вигадали 12-місячний компенсатор, але тільки для батьків первістка, який народився до 30.06.14 р. включно (подробиці знайдете у «БТ», 2014, № 29, с. 8).

Одночасно з цим, щоб матусі внаслідок скасування допомоги по догляду до 3 років не втратили право на стаж, з 01.07.14 р. до платників ЄСВ та водночас до застрахованих осіб були віднесені особи, які отримують допомогу при народженні дитини.

Відповідні зміни були внесені Законом від 27.03.14 р. № 1166-VII до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (див. «БТ», 2014, № 14, с. 4, № 15, с. 15).

Сплата ЄСВ за таких осіб здійснюється у спеціальному порядку — відповідно до Порядку нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за деякі категорії застрахованих осіб, затвердженого постановою КМУ від 02.03.11 р. № 178.

Саме його Кабмін і «підформатував» під сучасні реалії, додатково включивши до нього осіб, які одержують допомогу при народженні дитини.

Увага: сплата ЄСВ за осіб, які одержують допомогу при народженні дитини, а також 12-місячний компенсатор, про який ми говорили вище, здійснюється соцзабезом за рахунок коштів Держбюджету. Самі матусі нічого платити не повинні!

(Постанова КМУ від 13.08.14 р. № 335, чинна з дня опублікування)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі