Теми статей
Обрати теми

Хворий ФОП і допомога від Фонду: Міндоходів офіційно «за» обкладення ПДФО

Редакція БТ
Лист від 05.12.2013 р. № 6366/

Хворий ФОП і допомога від Фонду: Міндоходів офіційно «за» обкладення ПДФО

Лист Міністерства доходів і зборів України від 05.12.13 р. № 6366/І/99-99-17-02-02-15

 

Нещодавно на сторінках нашої газети ми відповідали на запитання читача: чи потрібно обкладати ПДФО та ЄВС допомогу по тимчасовій непрацездатності, яку підприємець-єдиноподатник отримав від Фонду соцстраху («БТ», 2014, № 2, с. 46 )?

До доходу єдиноподатника не входять суми коштів цільового призначення, отримані від ПФУ та інших фондів загальнообов’язкового держсоцстрахування (п.п. 4 п. 292.11 ПКУ). Тобто ЄП немає, але є ПДФО, яким у ППЄПа обкладаються отримані лікарняні за ставкою 15 (17) %.

Тут наші з Міндоходів думки збіг­лися. А ось далі доріжки розійшлися.

Важливе запитання. Чи повинен підприємець сам обчислювати та сплачувати ПДФО до бюджету та подати Декларацію про майновий стан і доходи?

Наша позиція: не повинен. Він отримує дохід від Фонду, що цілком підпадає під визначення податкового агента.

Позиція Міндоходів: повинен. Якщо окремі види оподатковуваних доходів (прибутків) не оподатковуються при нарахуванні/виплаті, але не звільнені від оподаткування, платник податків зобов’язаний самостійно включити їх суму до загального річного оподатковуваного доходу та подати річну Декларацію (п. 168.1.3 ПКУ).

Тобто Міндоходів тут не вбачає Фонд податковим агентом.

Про це податківці вже зазначали в консультації з підкатегорії 104.04. ЗІР Міндоходів. А тепер офіційно підтвердили в листі, що коментується.

Тому безпечний варіант для ППЄПа в такому разі подати Декларацію та заплатити податок. Строк для подання декларації — до 1 травня року, наступного за звітним. Суму допомоги можна відобразити у гр. 3 ряд. 01.07 «Інші доходи» Декларації. У гр. 4 цього рядка поставити прокреслення, а у гр. 5 — суму ПДФО.

 

Коментарі підготували Катерина ЛОПАТКІНА, Жанна СЕМЕНЧЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі