Теми статей
Обрати теми

Новий реєстр податкових накладних: ще один подарунок «під ялинку»

Редакція БТ
Наказ від 25.11.2013 р. № 708

Новий реєстр податкових накладних: ще один подарунок «під ялинку»

Наказ Міністерства доходів і зборів України від 25.11.13 р. № 708

«Про затвердження форми реєстру виданих та отриманих податкових накладних та порядку його ведення»

 

Наказом, що коментується, Міндоходів затвердило:

• форму реєстру виданих та отриманих податкових накладних (далі — Реєстр);

Порядок ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних (далі — Порядок № 708).

В ПКУ немає прямої вимоги про те, що форму Реєстру має затвердити Міндоходів. Однак, перезатверджуючи форми податкової звітності під нові вимоги п. 46.5 ПКУ*, контролери вирішили «навести порядок» і в цьому документі.

Певні підстави для цього дійсно є, адже копії записів у Реєстрі згадуються як частина податкової звітності з ПДВ у п. 10 розд. I Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженому наказом Міндоходів від 13.11.13 р. № 678 (див. с. 6).

Тішить те, що зміни, які відбулись у формі Реєстру порівняно із його попередником, несуттєві. Вони не впливають на порядок заповнення та подання нового Реєстру. Достатньо використати оновлену його форму.

Єдина відмінність, за якою можна відрізнити нову форму Реєстру від попередньої, — це документ, яким її затверджено, — «Наказ Міністерства доходів і зборів України 25.11.2013 № 708».

У Порядку № 708 теж суттєвих відмінностей не бачимо. У тексті замінили згадку про «державну податкову службу» на «контролюючі органи». Усунули дворівневу нумерацію підпунктів, що, на наш погляд, не дуже вдало. Тепер, щоб знайти необхідну норму, потрібно рахувати абзаци відповідного пункту. Раніше достатньо було знайти відповідний підпункт. Також внес­ли деякі редакційні правки до тексту. І все!

На жаль, міндоходівці не усунули деякі суттєві недоліки Порядку № 1340**. У минулому році, розглядаючи «мінфінівський» форми Реєстру, ми звертали увагу («БТ», 2013, № 7, с. 4) на те, що автори Порядку № 1340 забули описати порядок заповнення «нової» гр. 13 розділу I Реєстру. Як не дивно, але автори міндоходівського Порядку № 708 теж «забули» про цю графу. Тож, як і раніше, при її заповненні доведеться керуватись лише її назвою.

Головне запитання — коли починати вести новий Реєстр?

У п. 3 наказу, який коментується, передбачено, що він набирає чинності з першого числа місяця, який настає за місяцем його офіційного опублікування.

Ця «визначна подія» відбулась 31.12.13 р. Тож починаючи з 1 січня 2014 року усі платники ПДВ мають вести Реєстри за новою формою.

Важливо! Реєстри за грудень (IV квартал) 2013 р. потрібно подати разом із деклараціями за такі звітні періоди за старою формою.

Починаючи зі звітності за січень (I квартал) 2014 року потрібно подавати нові «міндоходівські» форми Реєстрів.

Зверніть увагу! Як і раніше, Реєстр подають до органів міндоходів у електронному вигляді. Тому, аби виконати цю вимогу, необхідно, щоб контролери розробили нову форму відповідного електронного документа. Сподіваємось, що з цим затримки не буде, адже часу для цього ще вдосталь.

 

Микола ШПАКОВИЧ

 

* Зміни щодо органу, який затверджує форми податкової звітності, внесені до ПКУ з 11.08.13 р. Законом України від 04.07.13 р. № 404-VII.

** Порядок ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних, затверджений наказом МФУ від 17.12.12 р. № 1340.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі