Теми статей
Обрати теми

Платники ПДВ-2014: Міндоходів про ПДВ-реєстрацію та життя без ПДВ-свідоцтв

Редакція БТ
Лист від 09.01.2014 р. № 150/7/99-99-18-02-01-17

Платники ПДВ-2014: Міндоходів про ПДВ-реєстрацію та життя без ПДВ-свідоцтв

Лист Міністерства доходів і зборів України від 09.01.14 р. № 150/7/99-99-18-02-01-17

 

Міндоходів надало перше в цьому році офіційне роз’яснення щодо того, на якому світі зараз живуть платники ПДВ з урахуванням «новорічних подарунків».

По-перше, зареєструватися платником ПДВ тепер можна одразу при держреєстрації бізнесу. Подати заяву на добровільну ПДВ-реєстрацію можна держреєстратору як додаток до реєстраційної картки. Держреєстратор сам відсканує її та передасть копію податківцям (п. 183.7 ПКУ).

Крім того, добровільно зареєструватися платником ПДВ можна, навіть якщо ви не здійснили жодної оподатковуваної операції (пп. 180.1 і 182.1 ПКУ) (див. «БТ», 2013, № 40, с. 4 і № 41, с. 4).

По-друге, увагу ПДВшників привернув «багатопрофільний» Закон № 657-VII, адже він скасував ПДВ-свідоцтва. Паперовим підтвердженням ПДВ-статусу платника податків тепер є витяг із Реєстру платників ПДВ (далі — ПДВ-реєстр).

Як отримати витяг? Для цього подайте запит до органу Міндоходів. Витяг ви отримаєте безоплатно і безумовно протягом 2 робочих днів, наступних за днем отримання такого запиту. Поки що такий порядок прописано тільки в п. 183.11 ПКУ. Але на сайті Міндоходів уже давно «висить» проект наказу «Про затвердження Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість» (у розділі «Діяльність — Регуляторна політика — Проекти регуляторних актів — 2013 рік»). Запит на отримання витягу та власне форма витягу наведені в додатках до проекту Положення. Тобто вони поки теж не затверджені. Але, мабуть, чекати залишилося максимум один — два тижні.

Зверніть увагу! Отримувати витяг «на себе» зовсім не обов’язково. Про це Міндоходів говорить прямо — вочевидь, щоб уникнути «навали» всіх бажаючих його отримати. Говорили про це і ми, розуміючи, до чого на перших порах може призвести скасування ПДВ-свідоцтв (стаття «Життя без свідоцтва платника ПДВ: як це буде» // «БТ», 2014, № 2, с. 10).

Знову ж таки, повторимося, перевірити ПДВ-статус платника податків контрагента можна на сайті Міндоходів за адресою http://minrd.gov.ua/reestr. Тут розміщена інформація про індивідуальний податковий номер, код ЄДРПОУ, найменування/П. І. Б. та дату ПДВ-реєстрації платника, яка оновлюється щодня.

Сьогодні у програмі ОПЗ можна оформити запит на отримання інформації з ПДВ-реєстру. У відповідь вам прийде витяг з усіма даними, у тому числі номером свідоцтва платника ПДВ (тобто ще за колишніми правилами).

Інформацію про зареєстроване місце розташування щодо юросіб також можна знайти у відкритому доступі на сайті ДП «Інформаційно-ресурсний центр» (www.irc.gov.ua/ua/Poshuk-v-YeDR.html). Місцезнаходження ФОП можна знайти у виписці або витягу з ЄДР, копії яких зазвичай вимагаються для ПДФО- та ЄВС-цілей.

Отже, «ганятися» за витягом дійсно не варто. У зв’язку з цим корисними будуть і такі висновки з листа:

1) платники ПДВ, унесені до ПДВ-реєстру до набрання чинності законами № 441, № 443 і № 657, перереєстровуватися не повинні;

2) свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ та свідоцтва про реєстрацію сільгосппідприємства як суб’єкта ПДВ-спецрежиму, дійсні на момент набрання чинності зазначеними трьома законами (тобто на 01.01.14 р.), можна використовувати як витяги з ПДВ-реєстру (!). І це логічно — адже дані про платника в них актуальні.

Важливо! Користуватися свідоцтвами можна тільки до моменту, коли:

— виникнуть зміни в даних про платника ПДВ;

— платник отримає витяг із ПДВ-реєстру.

Щодо останнього міндоходівці роз’яснили, що ПДВ-свідоцтва і «сільськогосподарські» ПДВ-свідоцтва, а також їх завірені копії потрібно повернути до органу Міндоходів при першому ж зверненні за отриманням витягу з ПДВ-реєстру. Отже, розпрощатися зі свідоцтвом доведеться, але тільки тоді, коли подасте запит на отримання витягу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі