Теми статей
Обрати теми

Єдине вікно для електронної звітності: перша «ластівка»

Редакція БТ
Стаття

Єдине вікно для електронної звітності: перша «ластівка»

 

Шлях до давньої мрії бухгалтера: «швидко і просто подавати звітність» досить тернистий. Набір інструментарію для цього доволі широкий, але завжди виникають якісь «дрібні» проблеми. Потрібно або витрачати кошти на універсальне програмне забезпечення, або ж для різних звітів використовувати різні безкоштовні програми.

Але у цьому напрямі нарешті з’явилися позитивні зрушення.

Микола ШПАКОВИЧ, заступник головного редактора, n.shpakovich@id.factor.ua

 

Про перспективні технології подання електронної звітності ми вже розповідали у «БТ», 2013, № 39, с. 39. Говорили, зокрема, про «Електронний кабінет платника» та про «Єдине вікно подання електронної звітності».

«Кабінет» уже відкрив свої двері (http://kpp.minrd.gov.ua/Publish/PublishedApp.aspx). Цей сервіс дає можливість заповнити і подати електронну звітність до Міндоходів. Але детальніше про нього ми поговоримо в одному з наступних номерів нашої газети.

Сьогодні є привід поговорити саме про «вікно» — автоматизовану систему, яка має забезпечити більш широкі можливості.

Концепцію створення такого сервісу Кабмін схвалив розпорядженням від 07.08.13 р. № 587-р. Її промислова експлуатація має початись у березні 2015 року.

Так-от першою «ластівкою» у реалізації цього проекту став запуск у режимі дослідної експлуатації «Спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності»*. Його можна знайти на сайті Міндоходів за таким шляхом: Головна/Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Програмне забезпечення.

По суті, цей програмний комплекс є симбіозом двох добре відомих платникам податків програм:

• «ОПЗ», розміщеного на офіційному сайті Міндоходів**

• «ДПС Захист звітності», життя якої останнім часом балансує на межі.

Інтерфейс нового програмного продукту буде звичний для бухгалтерів, які працювали з «ОПЗ».

Слід звернути увагу на дві такі особливості:

• заповнивши форми податкової звітності, ви одразу можете їх підписати безкоштовними ключами та надіслати до Міндоходів. Для цього не потрібно використовувати якісь інші програми;

• можна заповнювати фінансову і статистичну звітність(!). Щоправда, доступні далеко не всі форми таких звітів та структуровані вони дещо дивним чином. Але це ж тільки початок.

Серед недоліків слід відзначити відсутність форм звітності з ЄВС. Щоб подати такі звіти в електронному вигляді, як і раніше, доведеться застосовувати «чужі» програми («БТ», 2013, № 44, с. 35).

Механізм інсталяції «Єдиного вікна» досить простий.

1. Заходите на сайт Міндоходів за описаним вище шляхом або за посиланням http://minrd.gov.ua/elektronna-zvitnist/platnikam-podatkiv-pro/programne-zabezpechennya-/.

2. Завантажуєте собі на комп’ютер архів «3729.zip», у якому знаходиться один файл «edzvfull-1.0-setup.exe».

3. Запускаєте цей файл. Програма пропонує встановити «Єдине вікно» до каталогу «D:\edzv». Погоджуєтесь або вказуєте інше місце.

4. Після встановлення на робочому столі з’явиться ярлик для запуску (такий же, як для програми «ОПЗ») із написом «СКПЗ_ФПЗ».

Зверніть увагу! Програми «ОПЗ» та «Єдине вікно» одночасно на комп’ютері не працюють. Можна запустити лише одну з них.

Щоб розпочати роботу з «Єдиним вікном», потрібно внести дані про платника, завантажити сертифікати і прописати дані поштової скриньки (вкладка «Налаштування захисту»).

 

* http://minrd.gov.ua/anonsi/5083.html

** http://minrd.gov.ua/elektronna-zvitnist/platnikam-podatkiv-pro-ele/programne-zabezpechennya-/opz-programne-zabezpechennya

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі