Теми статей
Обрати теми

«Нікого немає вдома?», або Анулювання ПДВ-реєстрації через відсутність за юрадресою

Редакція БТ
Постанова від 15.04.2014 р. № 21-4

«Нікого немає вдома?», або Анулювання ПДВ-реєстрації через відсутність за юрадресою

Постанова ВСУ від 15.04.14 р. у справі № 21-4а14

 

До Верховного Суду України (ВСУ) вкотре потрапила справа, в якій підприємство бореться за право бути платником ПДВ. Це право в нього відібрали податківці. Причина анулювання ПДВ-реєстрації (до речі, дуже популярна в податківців) — у Єдиному держреєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (далі — ЄДР) з’явився запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу (п.п. «ж» п. 184.1 ПКУ). Хоча, як нам здається, держреєстратор трохи наплутав. Йому слід було внести запис про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням/фізичної особи за місцем проживання*, що також є підставою для ПДВ-розреєстрації за рішенням податкового органу.

Але суть спору не в цьому.

У цій справі юридична особа листом повідомила податковий орган про своє фактичне місцезнаходження. Ця адреса відрізнялася від зазначеної у ЄДР (юридичної адреси). Податківці повідомили держреєстратора про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням. Держреєстратор з дотриманням усіх формальностей відправив підприємству запит, який йому повернувся. Тому він уніс до ЄДР запис щодо відсутності підтвердження відомостей про юридичну особу (повинен був унести запис про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням). Це, у свою чергу, дало податківцям право анулювати ПДВ-реєстрацію.

У ланцюзі налагоджених дій податківців та держреєстратора не вистачає однієї важливої ланки.

Важливий момент! Перш ніж «скаржитися» держреєстратору, податківці повинні вжити всіх необхідних «пошукових заходів» для визначення фактичного місцезнаходження підприємства, прописаних у Положенні № 336** та Порядку обліку платників податків***:

• спробувати самостійно знайти платника податків (за телефоном, поштою, завітати з особистим візитом);

• скористатися послугами податкової міліції.

Отже, важливим є не лише сам факт відсутності за юридичною адресою, а й проведення «пошукових» заходів, що мають на меті підтвердити відсутність за юрадресою/установити фактичне місцезнаходження чи адресу, за якою здійснюється зв’язок.

У справі,що розглядається, якраз і не виявилося доказів того, що податківці здійснювали подібні заходи — вони поспіхом повідомили держреєстратора про відсутність платника податків за місце­знаходженням. А тому ВСУ скасував «неправильну» ухвалу Вищого адміністративного суду України (ВАдСУ) та відправив справу на повторний розгляд.

Зауважимо: ВАдСУ в подібних ситуаціях часто стає на бік платників податків (див. зокрема, постанови ВАдСУ від 10.05.12 р. № К/9991/49722/11, від 05.07.12 р. № К/9991/46956/11, від 19.04.12 р. № К/9991/84761/11).

Також ВАдСУ захищає ПДВшників, яких позбавили реєстрації через неправомірні/помилкові дії держреєстратора (див. постанови ВАдСУ від 26.03.14 р. № К/800/25508/13, від 02.04.14 р. № К/9991/76266/11, від 12.05.14 р. № К/800/51475/13).

Як же все-таки має відбуватися анулювання ПДВ-реєстрації з дотриманням усіх правил, ви дізнаєтеся зі схеми на с. 9.

 

* Зауважимо: у Законі України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.03 р. № 755-IV порядок унесення такого запису до ЄДР прописано тільки щодо юридичних осіб (ст. 19 зазначеного Закону). Як же до ЄДР потрапляє запис про відсутність фізичної особи за місцем проживання? Держпідприємництва в листі від 10.09.10 р. № 11550 дійшов висновку, що все відбувається за схемою для юридичних осіб: податківці повідомляють держреєстратора, держреєстратор вимагає від платника податків реєстраційну картку за ф. № 6 і якщо йому повертається лист, вносить «фатальний» запис до ЄДР.

** Положення про організацію взаємодії підрозділів податкової міліції з іншими структурними підрозділами органів державної податкової служби для встановлення місцезнаходження платника податків, затверджене наказом ДПАУ від 17.05.10 р. № 336.

*** Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.11 р. № 1588.

 

АНУЛЮВАННЯ ПДВ-РЕЄСТРАЦІЇ «БЕЗХАТНІХ» ПІДПРИЄМСТВ: ІДЕАЛЬНИЙ СЦЕНАРІЙ

img 1

 

Коментарі підготувала Катерина ЛОПАТКІНА

 

* Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом Міндоходів від 16.01.14 р. № 26. Докладний матеріал про нове Положення ви знайдете у «БТ», 2014, № 9, с. 19.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі