Теми статей
Обрати теми

«Від роботи коні …». Нова Класифікація праці за показниками шкідливості та небезпеки

Редакція БТ
Наказ від 08.04.2014 р. № 248

«Від роботи коні …». Нова Класифікація праці за показниками шкідливості та небезпеки

МОЗ нарешті підготувало українські Державні санітарні норми та правила «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпеки чинників виробничого середовища, тяжкості та напруженості трудового процесу». Документ-попередник — «СРСРівські» Норми від 12.08.86 р. № 4137-86 — на території України більше не застосовується.

Нові Норми традиційно призначені для гігієнічної оцінки умов та характеру праці на робочих місцях працівників та застосовуються на підприємствах, в установах, організаціях усіх форм власності у випадках, передбачених законодавством.

Для чого потрібні нові Норми?

Серед іншого, згідно зі ст. 100 КЗпП на важких роботах, на роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці, на роботах з особливими природними географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров’я встановлюється підвищена оплата праці. Перелік таких робіт повинен був визначити КМУ, чого досі не зроблено.

Водночас згідно з додатком 3 до чинної на сьогодні Генеральної угоди про регулювання основних принципів та норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2010 — 2012 роки між Кабінетом Міністрів України та Федерацією професійних спілок України від 09.11.10 р. (стосується лише тих, хто перебуває у сфері дії сторін, які підписали угоду) за роботу у важких та шкідливих умовах праці встановлюється доплата в розмірі 4, 8 або 12 % тарифної ставки (посадового окладу).

Саме тут і стане у пригоді затверджений МОЗ документ.

(Наказ МОЗ України від 08.04.14 р. № 248, набирає чинності з дня опублікування)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі