Теми статей
Обрати теми

Засновник несе виручку до банку: оформляємо документальний «дозвіл»

Редакція БТ
Лист від 13.02.2014 р. № 11-117/6276

Засновник несе виручку до банку: оформляємо документальний «дозвіл»

Лист НБУ від 13.02.14 р. № 11-117/6276

 

Зовсім недавно (на с. 36 попереднього номера) ми розбирались в тому , як правильно розрахувати ліміт каси. І тоді, до речі, згадали, що понадлімітну виручку потрібно здати до банку.

Сьогодні поговоримо про те, чи може віднести гроші до банку зас­новник підприємства. Адже він не є працівником цього підприємства. Які документи при цьому потрібно оформити?

Нацбанк відповів на запитання так: засновник (власник) підприємства може вносити готівкову виручку на поточний рахунок підприємства в банку. Підстави — наказ, договір, довіреність та інші підстави, установлені актами цивільного законодавства.

А чом би й ні? Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні (постанова ПравлінняНБУ від 15.12.04 р. № 637) та Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах (постанова Правління НБУ від 12.11.03 р. № 492) ніяк не обмежують коло осіб, які можуть вносити готівкову виручку підприємства на його поточний рахунок у банку.

Але давайте подивимося на ситуацію глибше. Таку операцію можуть розцінити як безповоротну фіндопомогу* або подарунок від засновника. Щоб цього не сталося, оформіть просту довіреність у письмовій формі. Її не потрібно засвідчувати нотаріально, тільки печаткою юридичної особи (ст. 246 ЦКУ). І діятиме вона аж до скасування, якщо ви не вкажете строк дії. Головне — зазначити дату створення (ст. 247 ЦКУ).

Крім того, видачу готівки з каси обов’язково оформіть видатковим касовим ордером, де засновник поставить свій підпис, а також затребуйте від засновника квитанції про внесення готівки до банку.

 

* А тут є свої особливості («БТ», 2012, № 49, с. 33).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі