Теми статей
Обрати теми

«Квотно-працевлаштувальна» звітність: за який рік рахувати працівників

Редакція БТ
Лист від 12.02.2014 р. №

«Квотно-працевлаштувальна» звітність: за який рік рахувати працівників

Лист Мінсоцполітики України від 12.02.14 р. № ДЦ-01-961/0/6-14

 

У цьому році багато роботодавців «відкрили для себе» нову звітну форму — Інформацію про зайнятість і працевлаштування громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню (далі — Звіт). Нагадаємо: форма Звіту і Порядок його подання затверджені наказом Мінсоцполітики від 16.05.13 р. № 271.

Цю форму явно «ліпили» нашвидкуруч. Як наслідок — безліч запитань щодо заповнення. Відповіді на них наші читачі могли знайти у «БТ», 2014, № 2, с. 39.

«Наріжний камінь» — рядок 01 «Середньооблікова чисельність штатних працівників за попередній календарний рік — усього». Що в ньому писати? Із назви рядка та роз’яснень у п. 3.1 Порядку № 271 випливає, що тут відведено місце показнику середньооб­ліковій кількості штатних працівників (СКШП) за 2012 рік. Але ми говорили, що представники служби зайнятості у своїх неофіційних роз’ясненнях рекомендують вписувати показник усе-таки за 2013 рік. Щоб не витрачати час на марні дискусії, ми закликали слідувати цим роз’ясненням. Тим більше що такий підхід вигідніший роботодавцю (про це далі).

І ось у листі, що коментується, Держцентр зайнятості офіційно підтвердив: у рядку 01 Звіту за 2013 рік вказуємо СКШП за 2013 рік.

Цікавий момент! Нагадаємо: за неподання Звіту і за невиконання квоти відповідальності немає. Проте якщо протягом року ви необґрунтовано відмовили у працевлаштуванні особі «з гарантіями» при невиконаній квоті, то за кожну необґрунтовану відмову вас оштрафують у розмірі 2 мінзарплат (ст. 53 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.12 р. № 5067-VI).

Виходить, що розрахована в рядку 3 Звіту квота — це плановий норматив на поточний 2014 рік. А квота на 2013 рік ніде не фігурує. Отже, і зазначений штраф для 2013 року незастосовний.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі