Теми статей
Обрати теми

Мораторій на перевірки Держспоживінспекції: ФОП-загальносистемники теж «у темі»

Редакція БТ
Лист від 24.02.2014 р. № 1138-2-5/8

Мораторій на перевірки Держспоживінспекції: ФОП-загальносистемники теж «у темі»

Лист Держінспекції України з питань захисту прав споживачів від 24.02.14 р. № 1138-2-5/8

 

Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.07 р. № 877-V поділяє госпсуб’єктів з метою держнагляду на три ступені ризику: високий, середній та незначний. Від ступеня ризику залежить періодичність планових перевірок. А критерії, за якими оцінюється ступінь ризику, для різних сфер діяльності визначає КМУ.

Водночас існує дуже цікавий Закон України «Про особливості здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності щодо фізичних осіб — підприємців та юридичних осіб, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності» від 23.02.12 р. № 4448-VI.

Відповідно до цього Закону представники Держспоживінспекції не можуть проводити планові перевірки таких госпсуб’єктів, не віднесених до високого (тобто віднесених до незначного та середнього) ступеня ризику:

• юридичних осіб — єдиноподатників, не зареєстрованих платниками ПДВ;

• фізичних осіб — підприємців, не зареєстрованих платниками ПДВ.

До цих госпсуб’єктів можуть прийти тільки з позаплановою перевіркою за скаргами споживачів*.

Зверніть увагу: про статус єдиноподатника Держспоживінспекція говорить лише стосовно юридичних осіб. Це ще раз підтверджує, що скористатися мораторієм можуть і ФОП-загальносистемники, не зареєстровані платниками ПДВ.

Пам’ятайте! На перевірки податківців цей мораторій не поширюється (консультація з категорії 136.02 ЗІР Міндоходів, згідно з якою ПКУ жодних обмежень на перевірки не передбачає).

Коментарі підготувала Катерина ЛОПАТКІНА

 

* Докладніше читайте в «БТ», 2012, № 36, с. 14.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі