Теми статей
Обрати теми

Чергові «валютні» корективи: потрібні поправки в «нормативці» банків

Редакція БТ
Постанова від 30.04.2014 р. № 248, 249

Чергові «валютні» корективи: потрібні поправки в «нормативці» банків

Постанови Правління НБУ від 30.04.14 р. № 248, № 249

«Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України»

 

Нацбанк вдень і вночі праціє над валютними нововведеннями. Постановами, що коментуються, він актуалізував три нормативно-правові акти, важливі для роботи банків. Однак і «звичайних» підприємств, ФОП та громадян зацікавлять ці корективи.

1. Корективи в Положенні про порядок та умови торгівлі іноземною валютою від 10.08.05 р. № 281 (передбачені постановою № 248, що запрацює з дня опублікування):

• юридичним особам, підприємцям та постійним представництвам нерезидентів не потрібно подавати розрахунок витрат, купуючи інвалюту для оплати праці працівників-нерезидентів, які працюють в Україні;

• у заяві на купівлю інвалюти клієнт доручає уповноваженому банку перерахувати збір до ПФУ* зі свого гривневого поточного рахунка — 0,5 % від суми у гривні, витраченій на купівлю інвалюти, без урахування комісії банку за операцією. Про це НБУ вже говорив у листі від 04.04.14 р. № 29-113/14630 («БТ», 2014, № 15, с. 8) і тепер закріпив нормативно.

2. Нова редакція Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України від 12.12.02 р. № 502 (далі — Інструкція). Зміни передбачені постановою № 249, яка запрацює через 15 днів після опублікування.

В Інструкції знайшли відображення стабілізаційні норми від НБУ («свіжу» версію див. у постанові Правління НБУ від 29.04.14 р. № 245 — с. 5 попереднього номера):

продавати одній фізичній особі — резиденту в один операційний день готівкової інвалюти можна не більше 15 тис. грн. в еквіваленті. При цьому громадянин пред’являє документ, що засвідчує особу та резидентність (зазвичай паспорт), а працівник банку — ксерокопіює та проштамповує потрібні сторінки цього документа. Щоб купити більше готівкової інвалюти, фізичній особі доведеться «заглянути» в декілька фінустанов;

без пред’явлення такого документа банк може купити у фізичної особи — резидента готівкову інвалюту за готівкові гривні, однак у сумі, яка в еквіваленті менше 150 тис. грн. (із зазначенням у квитанції про здійснення валютно-обмінної операції П. І. Б. продавця). Важливо! В аналогічній нормі з постанови № 245 орієнтир — сума, що не перевищує 150 тис. грн. Тому продати суму, що дорівнює 150 тис. грн., фізичні особи можуть ще без пред’явлення документа. Водночас відповідно до п. 4 розділу IV оновленої редакції Інструкції продавців такої суми гривень уже ідентифікуватимуть згідно із законодавством про запобігання та протидію відмиванню «злочинних» доходів, тобто паспорт усе-таки попросять пред’явити. Вважаємо, що безпечніше орієнтуватися на норми Інструкції та купувати інвалюту в сумі меншій, ніж 150 тис. грн. в еквіваленті;

• типові форми квитанцій за  ф. № 377-А і ф. № 377-К замінили на єдину квитанцію щодо проведення валютно-обмінних операцій. Колишньою залишилася довідка-certificate, яку видають фізичній особі — нерезиденту;

• усі норми щодо інкасації перенесли з Інструкції до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні від 01.06.11 р. № 174.

Деякі важливі постулати залишилися «живими»:

• банки та фінустанови не можуть обмежувати номінал та рік випуску іноземних банкнот, що беруть участь в обмінних операціях. Також вони зобов’язані приймати незначно зношені іноземні банкноти (ознаки залишилися колишніми та наведені в додатку 2 до Інструкції. Наприклад, проколи та отвори діаметром до 0,5 мм);

• навіть в умовах щоденного оновлення офіційного курсу НБУ в другій половині дня** банки, як і раніше, установлюють курс обміну валют до початку робочого дня та протягом дня його не змінюють.

 

* Нагадаємо: «валютний» збір до ПФУ з 01.01.14 р. «реанімовано» Законом № 1166-VII («БТ», 2014, № 15, с. 15). Про його облік читайте у статті «Валютне»: розрахунок курсових різниць на новий лад і збір до ПФУБТ» // «БТ», 2014, № 16, с. 20.

** Про це читайте у «БТ», 2014, № 15, с. 8; № 16, с. 20; № 18–19, с. 13.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі