Теми статей
Обрати теми

Фінансова звітність держреєстратору: встигнути до 1 червня

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Фінансова звітність держреєстратору: встигнути до 1 червня

 

Показник

На що звернути увагу

Хто подає

Усі юридичні особи незалежно від організаційно-правової форми та форми власності (окрім бюджетних установ).

Нюанс. Підприємства, створені у 2013 році та зареєстровані в період з 1 жовтня по 31 грудня, у поточному році можуть не подавати фінансову звітність. Свій перший річний звіт вони можуть подати лише в наступному році. У такому випадку й держреєстратору фінансову звітність уперше подамо до 01.06.15 р. (лист Держкомпідприємництва України від 18.01.07 р. № 332)

Кому подають

Держреєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи

Підстава для подання

ч. 3 ст. 14 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV (далі — Закон про бухоблік);

ч. 2 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.03 р. № 755-IV (далі — Закон № 755)

Склад звітності

Підприємства подають держреєстратору фінансову звітність за 2013 рік у складі двох форм:

Балансу (ф. № 1-м або № 1-мс) та Звіту про фінансові результати (ф. № 2-м або № 2-мс) — для суб’єктів малого (у тому числі мікро-) підприємництва (окрім підприємств, що застосовують МСФЗ);

Балансу (Звіту про фінансовий стан)(ф. № 1) та Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід) (ф. № 2) — для решти підприємств.

Важливо! Підприємства, які складають фінансову звітність за МСФЗ, подають держреєстраторам фінансову звітність, складену згідно з МСФЗ (додатково формувати її за національними стандартами не потрібно — лист МФУ від 06.03.12 р. № 31-08410-07-29/5792).

Увага! Відмітка органів статистики на фінансовій звітності, що подається держреєстратору, не обов’язкова (лист Держкомпідприємництва від 30.05.07 р. № 3846). Хоча фактично її часто вимагають.

Варіант на такий випадок — подаємо відскановані другі примірники Балансу та Звіту, що подавалися до органу статистики та містять його відмітку. Такі відскановані документи додатково засвідчуємо «живими» підписами осіб, які підписали оригінали, та «мокрою» печаткою. Якщо ж фінансова звітність подавалася електронкою, роздруковуємо та додаємо квитанцію № 2. У такому випадку претензій точно не буде.

Аудиторський висновок не потрібний навіть щодо тієї фінансової звітності, яка відповідно до законодавства підлягає обов’язковій аудиторській перевірці (лист Держкомпідприємництва від 26.03.08 р. № 2575)

Спосіб подання

• особисто;

• рекомендованим листом. У цьому випадку бажано оформити опис вкладення. Нотаріальне посвідчення підписів на звітності не вимагатиметься (лист Держкомпідприємництва від 18.01.07 р. № 332)

Строк подання

У 2014 році останнім днем подання держреєстратору фінансової звітності за 2013 рік буде 30 травня 2014 року

Увага! При поштовому відправленні датою подання звітності вважатиметься день отримання її адресатом, а не день відправлення документів (п. 4 Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419). Тому обов’язково враховуйте час перебування листа в дорозі (від 2 до 7 днів). Обмеження «відправлення поштою не пізніш як за 10 днів до граничного строку», встановлене для податкових декларацій, у цьому випадку не працює

Відповідальність

За неподання фінансової звітності держреєстратору штрафних санкцій не передбачено!

Причина в тому, що ні в Законі про бухоблік, ні в Законі № 755 відповідальності за таке порушення не передбачено.

Однак можливість пережити неприємні моменти все-таки існує. Вона випливає зі ст. 1642 КУпАП, яка за неподання фінансової звітності передбачає накладення штрафу в розмірі від 136 до 255 грн.

На щастя, повноваження штрафувати підприємства за вказані порушення мають право тільки органи держфінконтролю (ст. 2341 КУпАП).

А вони можуть піддавати перевіркам тільки ті підприємства, які працюють із бюджетними коштами, а також використовують державне та комунальне майно. Отже, можливість накладення штрафу для звичайного підприємства зводиться до мінімуму

 

Дар’я КРАВЧЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі