20.10.2014

ФОП звільняє працівника: спроба «відв’язатися» від одного центру зайнятості

Наказ Мінсоцполітики, Мін’юсту України від 16.09.14 р. № 661/1541/5 «Про внесення змін до Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників»

Наказ, вносить одну маленьку, але сміливеньку поправку до порядку оформлення трудових книжок (ТК) работодавцями-фізособами (у тому числі ФОП). Ці роботодавці вносять до ТК своїх найманих працівників записи про прийняття на роботу та про звільнення. Такі записи повинні посвідчити підписом і печаткою працівники центру зайнятості (ЦЗ).

Так-от, тепер звертатися за «візою» можна до будь-якого ЦЗ, незалежно від місця реєстрації трудового договору (ТД). До цього йти потрібно було лише до того ЦЗ, який реєстрував відповідний ТД(п. 2.21-1 Інструкції № 58*).

Згодні, це спростило життя ФОП-роботодавцям. Зокрема, вирішило проблему з працівниками з Криму та зони АТО, де зв'язатися з центрами зайнятості практично неможливо (про це ми писали у «БТ», 2014, № 33, с. 13). Але лише частково!

Очевидно, автори поправки мали на меті саме спростити процедуру звільнення працівника — прибрати прив’язку до одного ЦЗ. Однак повністю це зробити не вдалося.

Адже , щоб внести запис до ТК спочатку потрібно зняти з реєстрації у ЦЗ власне ТД. А порядок зняття ТД з реєстрації залишився тим самим: це робить той ЦЗ, який спочатку реєстрував ТД (п. 8 Порядку № 260**).

Вважаємо, що розреєстровувати ТД також можна в будь-якому ЦЗ. Адже інакше поправка не має сенсу.

Наказ діє з дня опублікування.

 

* Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту населення від 29.07.93 р. № 58.

** Порядок реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю, затверджений наказом Мінпраці від 08.06.01 р. № 260.