Теми статей
Обрати теми

«Кожній тваринці по… номеру»: облік сільгосптварин за новими правилами

Верховна Рада України, Жихарева Альфія

Усім тим, хто «має справу» з великою рогатою худобою, кіньми, свинями, вівцями, козами (далі — сільгосптварини).

Прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин». Мета змін: приведення законодавства України у відповідність до законодавства Європейського Союзу, запровадження обов’язкової ідентифікації та реєстрації всіх сільгосптварин у Єдиному державному реєстрі тварин; створення системи постійного контролю за станом здоров’я всіх сільгосптварин та ветеринарно-санітарним станом усіх господарств України; уточнення прав та обов’язків власників сільгосптварин і держорганів.

Зміни внесено до КпАП і Закону України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин» від 04.06.09 р. № 1445-VI (далі — Закон).

Увага! Якщо раніше Закон не поширювався на фізичних осіб, які займалися лише розведенням сільгосптварин та їх утриманням для власного споживання продуктів харчування тваринного походження, то тепер їх теж «порахували» (зміни до ст. 3 Закону).

Обережно! Простимулювати ідентифікацію та реєстрацію сільгосптварин їх власниками та утримувачами має на меті нова ст. 1072 КпАП. Ця стаття почне застосовуватися з 1 січня 2015 року і каратиме нехай і невеликими, але штрафами звичайних громадян, ФОП та уповноважених осіб.

Хороші новини для населення: вартість робіт і послуг з ідентифікації та реєстрації сільгосптварин для громадян компенсуватиметься за рахунок держбюджету (можлива компенсація цієї вартості третіми особами).

Згідно зі змінами до ст. 8 Закону очікуємо затвердження трьох нових порядків — реєстрації господарств, переміщення сільгосптварин і подання даних для внесення до Єдиного держреєстру тварин.

(Закон України від 14.08.14 р. № 1648-VII, у цілому набирає чинності з наступного дня після дня опублікування)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі