Теми статей
Обрати теми

Банківські рахунки: НБУ підкоригував «правила гри»

Жиленко Катерина
Постанова Правління НБУ від 27.11.15 р. № 833 «Про затвердження Змін до Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків в національній та іноземних валютах»

Нацбанк підкоригував правила відкриття, використання та закриття рахунків.

Спростили процедуру відкриття рахунків для госпсуб’єктів. Тепер юрособи, відокремлені підрозділи та ФОП не подають копію виписки з Єдиного держреєстру юросіб і фізосіб-підприємців (ЄДР), необхідні дані банк отримує самостійно. ФОП при відкритті рахунків повідомляють банк про свою підприємницьку діяльність усього лише відміткою в заяві. Однак повідомляти банк про зміну відомостей в ЄДР госпсуб’єкти зобов’язані — у порядку, визначеному договором банківського рахунка. При цьому скасована загальнообов’язкова процедура повідомлення банку в разі зміни місцезнаходження (у місячний строк потрібно було подати підтвердні документи). Зазначено лише, що після отримання інформації про зміну місцезнаходження банк підтверджує цю інформацію, звіряючись з ЄДР, і вносить зміни до картки зі зразками підписів і відбитка печатки. Крім ідентифікації клієнтів, банкам дозволили проводити їх верифікацію (перевірку на предмет «відмивання доходів»).

Прописали процедуру відкриття рахунка для недієздатних осіб, а також додали норму про те, що коштами недієздатного вкладника розпоряджається його опікун.

На гривневі та валютні поточні рахунки фізосіб-нерезидентів і валютні рахунки фізосіб-резидентів дозволили зараховувати відсотки на залишок коштів на поточному та депозитному рахунках. Також на валютні рахунки резидентів і нерезидентів можна зараховувати валюту з-за кордону (без конкретизації посилача та призначення), а на валютні рахунки резидентів ще й валюту у вигляді доходів, прибутків, інших коштів за операціями з цінними паперами іноземних емітентів, обіг яких здійснюється на території України.

Постанова діє з 02.12.15 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі