Теми статей
Обрати теми

Новий Податковий кодекс: Мінфін поділився планами

Жиленко Катерина
Чиновники, схоже, започаткували нову новорічну традицію: проводити податкову реформу. Причому цього разу на нас із вами чекає нова редакція ПКУ. Тобто весь ПКУ доведеться перечитувати від палітурки до палітурки.

На сьогодні є дві законодавчі ініціативи. Але більше ставок зроблено на перемогу проекту Закону «Про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулювання економічної діяльності в Україні», який «породив» і оприлюднив на своєму сайті Мінфін (http://www.minfin.gov.ua/news/view/proekt?category=bjudzhet-nastupnogo-roku&subcategory=proekti-zakoniv).

Стисло розглянемо запропоновані нововведення.

Розміри «головних» податків не вирізняються різноманітністю (мабуть, щоб не плутати): основні ставки податку на прибуток (ПНП), ПДВ, ПДФО, ЄСВ і ЄП становитимуть 20 %.

При цьому в частині ПДВ пропонують прибрати «лікарський» ПДВ, але залишити нульову ставку. Також скасують спеціальний режим ПДВ для аграріїв. Межу для обов’язкової реєстрації платників ПДВ збільшать до 2 млн грн. (сьогодні — 1 млн грн.). Система електронного адміністрування залишиться. Також непорушеним залишиться принцип розрахунку ПНП, що діє на сьогодні, зі сплатою авансових платежів. Ну і звичайно військовий збір — він житиме до моменту, поки ВРУ не вирішить, що «досить». У частині ПДФО нарешті збільшиться до свого істинного розміру соцпільга — 100 % мінзарплати. При цьому право на підвищену пільгу в розмірі 150 % мінзарплати нададуть і учасникам бойових дій під час АТО. Для платників ЄСВ: максимальну величину бази нарахування ЄСВ піднімуть до 25 мінзарплат (сьогодні — 17 мінзарплат), а також скасують ЄСВ у частині утримань із зарплати та диференційовану ставку ЄСВ-нарахувань.

Досить цікаво справи йдуть в ЄП: юросіб (крім сільгоспників) звідси «виганяють», а групи ФОП-єдиноподатників, що залишилися, перетасовують: А — нинішня група 1, В — групи 2 і 3, С — група 4 (сільгоспвиробники). Підприємцям груп А і В буде заборонена зовнішньоекономічна діяльність. РРО зобов’яжуть застосовувати за таким графіком: група А — з 01.01.19 р., мешканці групи В, які сплачували ЄП у 2015 році у складі групи 2, — з 01.01.16 р., а усі решта платників групи В — з 01.07.16 р.

Узагалі, роботи сила-силенна. Не переймайтеся, наодинці з новаціями ми вас не залишимо. Після прийняття змін ми детально проаналізуємо остаточний варіант.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі