14.12.2015

ВРУ на боці ФОП-загальносистемника: оренда державної землі йде до витрат

Лист Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики від 10.11.15 р. № 04-27/10-1784

Трохи передісторії. Ситуація така: підприємець-загальносистемник орендує земельну ділянку. Чи може він віднести орендну плату до своїх витрат?

У листі № 3701/М/99-99-17-02-02-14 («БТ», 2015, № 29, с. 7) ДФСУ дійшла висновку:

• якщо ФОП орендує земельну ділянку державної або комунальної власності, то орендна плата є обов’язковим платежем, який справляється у формі загальнодержавного податку ( ст. 288 ПКУ). У такому разі згідно з  п. 177.4 ПКУ включити податок до витрат загальносистемника не можна;

• якщо ФОП орендує земділянку в юрособи або фізособи і сплачує за договором орендну плату, то орендар уключає до витрат (а орендодавець — до доходів) суму орендного платежу на підставі первинного документа (договір оренди, квитанції тощо) та за умови використання підприємцем цього майна в господарській діяльності ( п.п. 177.4.2 ПКУ).

Де ж справедливість?

Її відстоює податковий комітет ВРУ. Повчаючи податківців, він зазначає, що основною умовою для включення до витрат ФОП-загальносистемника сум сплаченої орендної плати за державні та комунальні землі є використання таких земель для провадження власної госпдіяльності. Інших умов і обмежень податкове законодавство не встановлює.

Рекомендації Комітету: податківцям — привести зазначений лист у відповідність до законодавства, Мінфіну — видати узагальнюючу податкову консультацію. Чекаємо ходу у відповідь від ДФСУ та Мінфіну. Однак уже сьогодні ФОП на загальній системі, орендуючи державні та комунальні землі, мають «щит» від нападу фіскалів.