Теми статей
Обрати теми

Пластикові паспорти: з’являться в новому році

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я
Постанова КМУ від 04.12.15 р. № 1042 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. № 302»

Зразки та технічний опис нових пластикових паспортів затвердили ще весною поточного року (постановою КМУ від 25.03.15 р. № 302). Тепер Кабмін оновив зразки та техопис, а також уніс поправки до Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України (далі — Порядок).

Отже, нові паспорти мають вигляд пластикової картки з трьома рівнями захисту. Причому є два варіанти: з безконтактним електронним носієм (чіпом) і без нього. Останній (безчіповий) варіант призначений для осіб, які через релігійні переконання відмовилися від отримання чіпованого паспорта.

Пластикові паспорти повинні видавати вже з 01.01.16 р.

Важливо! Нові паспорти видаватимуться починаючи з народження та незалежно від віку на кожні 10 років. Очевидно, паспорти виконуватимуть також функцію свідоцтва про народження.

Згідно з п. 24 Порядку замінювати пластиковий паспорт потрібно буде, зокрема, у разі зміни наявних у ньому даних (крім додаткової змінної інформації), закінчення строку дії паспорта.

Зверніть увагу! Замінювати паперовий паспорт на пластиковий у терміновому порядку не доведеться: це можна буде зробити за бажанням або досягши 25- чи 45-річного віку. Однак незрозумілим і досі залишається момент з неповнолітніми дітьми, яким при народженні вже видали свідоцтва про народження, а до паспорта вони ще не доросли. За новими правилами їм потрібно отримати паспорт, однак в які строки — досі невідомо.

Постанова діє з 22.12.15 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі