Теми статей
Обрати теми

Виїзна перевірка у фіскалів «дома»: якщо не знайшли платника податків

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я
Ухвала ВАдСУ від 02.12.15 р. № К/800/15421/14

Податківці прийшли з перевіркою, однак не знайшли платника податків за вказаним місцезнаходженням. Єдиним правильним, на їх думку, виходом було провести позапланову виїзну перевірку за місцезнаходженням податкового органу. Саме це вони і зробили та за підсумками винесли податкове повідомлення-рішення (ППР). Платник податків просить визнати протиправним і скасувати таке ППР.

Справа дійшла до Вищого адмінсуду України (ВАдСУ).

ВАдСУ став на бік платника податків і дійшов висновку, що податковий орган не має повноважень на проведення виїзної позапланової перевірки за місцезнаходженням податкового органу та складання за її результатами акта. Є декілька аргументів, які можна використати як універсальні:

• податківці мають право проводити документальну позапланову перевірку лише у разі, коли платнику податків до початку її проведення вручено під підпис копію наказу про проведення перевірки ( п. 78.4 ПКУ). Той факт, що платника податків немає за зазначеною юридичною адресою, не надає права порушувати встановлений порядок проведення перевірки;

• податківці повинні провести цілу низку пошукових заходів для встановлення істинного місцезнаходження платника податків згідно з Положенням № 336* і Порядком № 1588**. Зауважимо, що цей аргумент часто використовують, щоб оскаржити анулювання ПДВ-реєстрації внаслідок відсутності за місцезнаходженням.

* Положення про організацію взаємодії підрозділів податкової міліції з іншими структурними підрозділами органів державної податкової служби для встановлення місцезнаходження платника податків, затверджене наказом ДПАУ від 17.05.10 р. № 336.

** Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну України від 09.12.11 р. № 1588.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі