Теми статей
Обрати теми

Форс-мажорний сертифікат: особливості для списання безнадійного податкового боргу

Жиленко Катерина, Торгово-Промислова Палата України, Державна фіскальна служба України
На сайті ТПП України в розділі «Засвідчення форс-мажорних обставин» наведені форми заяви на отримання форс-мажорного сертифіката (http://www.ucci.org.ua/ru/forcemr/fmappl.html). У самих формах наведений перелік документів, які потрібно додати до заяви.

Зауважимо: на підставі сертифіката податківці, серед іншого, повинні списувати безнадійний податковий борг (ст. 101 ПКУ). Для отримання сертифіката на списання податкового боргу на тому ж сайті ТПП є окрема заява. У такій заяві потрібно детально описати: наявність податкових зобов’язань, податковий період, момент виникнення таких зобов’язань і граничний строк їх сплати, суму, обставини, унаслідок яких виник податковий борг, докази настання форс-мажорних обставин і документи, які це підтверджують. Такими документами можуть бути, зокрема, копія наказу керівника підприємства про зупинення діяльності внаслідок обставин непереборної сили, копія невиконаних банком платіжок на сплату податків.

Сьогодні сертифікати отримують переважно жителі зони АТО. При цьому за підтвердженням того, що населений пункт перебуває саме в зоні проведення АТО, потрібно звертатися до Штабу Антитерористичного центру при СБУ.

Важливо: у сертифікаті обов’язково має бути зазначений період дії форс-мажорних обставин. Це вплине на визначення дати виникнення податкового боргу. Що стосується проведення АТО як обставини непереборної сили, то у відповідному сертифікаті вказується дата закінчення дії сертифіката, яка відповідає даті його видачі, незважаючи на те, що АТО в конкретному населеному пункті може тривати та все ще згубно впливати на діяльність.

(Лист ТПП України від 09.01.15 р. № 106/05-5.4, лист ДФСУ від 27.10.14 р. № 5694/6/99-99-26-01-15)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі