Теми статей
Обрати теми

Програмуємо РРО для розрахунку акцизу: лайфхак від податківців

Савченко Олена, податковий експерт
Роздрібним торговцям підакцизних товарів додалося головного болю. Їм тепер потрібно розраховувати суму акцизного податку, сплачувати його та подавати звітність (див. «БТ», 2015, № 1 — 2, с. 30; № 5, с. 26; № 6, с. 8). Звідси і безліч запитань. Серед них такі: чи обов’язково в чеку РРО виділяти суму акцизу, що буде, якщо цього не зробити? Як програмувати РРО, щоб правильно розраховувалася сума акцизу? Зараз і розберемося.

Акцизний податок у чеку: бажано чи обов’язково

Ситуація. У чеку пробивається правильна сума покупки, в якій акциз уже сидить, але окремо він не виділений. Звідси запитання: чи не є це порушенням? Що за це може загрожувати?

У Положенні про форму документів є п. 3.2, в якому описані обов’язкові реквізити касового чека. Про ПДВ у ньому зазначено, а про АП — ні. У п. 2.3 цього самого документа йдеться про те, що додаткові реквізити в чеку можливі (але не обов’язкові). Крім того, ніде більше в нормативних документах немає згадки про те, що АП має виділятися в чеку окремо. Тому, на нашу думку, якщо підприємство правильно обчислює суму АП, уключає її до вартості товарів, але не показує окремо в касовому чеку, жодних порушень немає і штрафів за це бути не повинно.

Хоча слід зауважити, що податківці наполягають (щоправда, поки що не дуже жорстко) на тому, щоб АП у чеку усе ж таки виділявся.

 

Програмуємо РРО: як до чека «засунути» акциз

Як же запрограмувати РРО, щоб у чеку, крім загальної суми покупки і ПДВ, окремо відображалася сума АП? На допомогу прийшли податківці у своїх роз’ясненнях, запропонувавши своє бачення вирішення цієї проблеми. Отже, вони радять діяти так.

Необхідно підібрати відповідне значення при програмуванні додаткового збору (акцизу). Наприклад, якщо ціна товару без ПДВ — 100 грн., ПДВ — 20 грн., то АП правильно обчислювати виходячи з ціни 120 грн. (з урахуванням ПДВ). Ставка акцизу 5 %, означає сума АП буде 6 грн. Фактично, роздрібна ціна товару становитиме 126 грн. У чеку це виглядає так:

 

 img 1

 

Отже, для того щоб в сумі акцизу в розмірі 5 % коректно враховувалася сума ПДВ, податківці при програмуванні РРО рекомендують встановлювати значення акцизу 6 %.

Для тих РРО, в яких реалізований механізм розрахунку додаткового збору за допомогою окремої податкової групи, допускається використовувати таку форму чека:

 

 img 2

 

Якщо у РРО не реалізований механізм розрахунку додаткового збору, можна для обліку акцизу в роздробі використовувати окремий віртуальний товар, який матиме назву «Доп. акциз 5 відс.», належатиме до податкової групи, яка не є об’єктом оподаткування, а ціна такого товару становитиме 5 % від вартості реального підакцизного товару.

 

img 3 

 

Документи консультації

Положення про форму документів — Положення про форму та зміст розрахункових документів, затверджене наказом Державної податкової адміністрації України від 01.12.2000 р. № 614.

Теги РРО акциз
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі