Теми статей
Обрати теми

Мобілізація транспортних засобів: тепер за новим Положенням

Кабінет Міністрів України, Жиленко Катерина
Постанова КМУ від 17.06.15 р. № 405 «Про внесення змін до Положення про військово-транспортний обов’язок»

Кабмін оновив Положення про військово-транспортний обов’язок (далі — Положення), виклавши його в новій редакції.

Тепер у Положенні детальніше прописані правила безоплатного залучення транспортних засобів (ТЗ) держорганів, підприємств, установ, організацій будь-якої форми власності та громадян — власників ТЗ.

Але найголовніше, що прописали порядок повернення ТЗ і компенсації заподіяної шкоди.

Давайте пройдемося по важливих нормах Положення.

Від передачі ТЗ і техніки можуть звільнити підприємства, установи та організації, які виконують встановлені мобілізаційні завдання за договором з Міноборони, а також у яких є висока суспільна потреба (перелік останніх затверджує КМУ).

Ліміти вилучення ТЗ установлюють райдержадміністрації за поданням військкоматів. Військкомати вручають керівникам підприємств і громадянам завдання з підготовки до передачі і передачі ТЗ військовим формуванням.

Керівник підприємства, установи та організації (далі — керівник підприємства) зобов’язаний:

• спільно з представниками військкоматів і військових формувань відбирати ТЗ за типами та марками, технічним станом;

• забезпечувати дотримання вимог щодо технічного стану та укомплектованості ТЗ;

• утримувати ТЗ у стані постійної готовності до передачі військовим формуванням;

• забезпечувати своєчасну доставку ТЗ до певних пунктів передачі;

• надавати військкоматам щороку до 20 червня та 20 грудня інформацію про наявність ТЗ і техніки, їх технічний стан, а також про громадян, які працюють на таких ТЗ (форма наведена в додатку 1 до Положення);

• у випадках, коли передати ТЗ неможливо (передача в лізинг, заставу тощо), повідомляти про це військкомат у 7-денний строк.

Затвердили і форму акта приймання-передачі, за яким мобілізують ТЗ (додатки 4 і 5 до Положення).

Важливо: в акті зазначають залишкову вартість згідно з балансом підприємства на останню звітну дату (останній день кварталу/року). Власник ТЗ за своїм бажанням і за свій рахунок може провести оцінку ТЗ за допомогою суб’єкта оціночної діяльності. У такому разі в акті вказується вартість ТЗ, визначена за результатами незалежної оцінки.

Вимоги щодо укомплектованості транспортних засобів і техніки запасними частинами, шанцевим інструментом і заправним інвентарем наведені в додатку 2 до Положення (для морських (річкових) ТЗ — у додатку 3).

Повертають підприємствам ТЗ протягом 30 календарних днів з дати оголошення демобілізації через військові комісаріати, які залучали ТЗ. Для цього керівники підприємств звертаються до військкоматів за місцем залучення ТЗ з відповідною заявою. Повернення оформляється актом за формою, наведеною в додатках 6 і 7 до Положення.

Обсяг шкоди, завданої ТЗ унаслідок їх мобілізації, визначають суб’єкти оціночної діяльності (госпсуб’єкти або орган держвлади, орган місцевого самоврядування) або судовий експерт за результатами проведення оцінки за рахунок коштів держбюджету.

Право на компенсацію шкоди, заподіяної ТЗ унаслідок їх мобілізації, мають юридичні особи комунальної та приватної форми власності.

Цікаво, але про звичайних громадян, чиї ТЗ пошкодили, тут забули згадати. Компенсацію проводять протягом п’яти подальших бюджетних періодів після оголошення демобілізації та повернення ТЗ підприємствам. Для цього керівник підприємства звертається до військкомату за місцем залучення ТЗ із заявою. До заяви додаються акт приймання-передачі, акт про повернення під час демобілізації ТЗ і висновок експерта (експертне дослідження) або звіт про оцінку майна (акт оцінки майна). Військкомат оформляє висновок про здійснення виплати для компенсації шкоди (додаток 8 до Положення).

Якщо ТЗ знищили, їх власнику відшкодовують майнову шкоду. Таку шкоду визначають за результатами незалежної оцінки.

Постанова діє з дня опублікування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі