Теми статей
Обрати теми

Відпускні «наперед» і ЄСВ з МЗП: ігноруємо програмну фантазію

Клиженко Яна
З 22.06.15 р. по 06.07.15 р. працівник перебував у щорічній відпустці. Сума відпускних, нарахованих у червні 2015 року, становила 764,40 грн. (у тому числі за дні червня — 436,80 грн., за дні липня — 327,60 грн.). Сума заробітної плати за фактично відпрацьовані дні червня 2015 року — 1200 грн. Наша ставка ЄСВ — 37,26 %. При складанні Звіту за ф. № Д4 за червень програма донараховує ЄСВ до «мінімалки» за кожною з виплат. Невже ж це правильний порядок нарахування ЄСВ?

Ні, програма помиляється. Причому засмучує, що ви не перші, хто стикається з цією проблемою. Як же правильно скласти Звіт і виплутатися з ситуації? У нас є рішення. Почнемо з пояснень.

Вимога нараховувати ЄСВ з «мінімалки» (крім виплат за цивільно-правовими договорами) закріплена в  ч. 5 і 6 ст. 8 Закону про ЄСВ. Відповідно, нараховуючи ЄСВ, зокрема, на зарплату та відпускні, потрібно враховувати ці вимоги. У разі нарахування перехідних відпускних:

• для цілей порівняння з МЗП і максимальною величиною бази нарахування ЄСВ суми відпускних відносять до місяців, за які вони нараховані;

• з МЗП порівнюють загальний дохід за місяць (відпускні після розподілу + зарплата за фактично відпрацьовані дні).

Важливий момент: сплатити ЄСВ з усієї суми нарахованих відпускних, які в тому числі припадають на наступний місяць, потрібно при виплаті відпускних (див. консультацію в підкатегорії 301.04.01 ЗІР ДФСУ).

Порядок нарахування та сплати ЄСВ у вашій ситуації виглядає так:

• при виплаті відпускних перераховуємо ЄСВ з усієї суми виплачених відпускних 284,81 грн. (у тому числі із суми відпускних за червень — 162,75 грн. та із суми відпускних за липень — 122,06 грн.). Зверніть увагу: суму ЄСВ у частині утримань можна сплатити не пізніше 20 липня;

• при нарахуванні зарплати за червень порівнюємо загальний червневий дохід з МЗП. Дохід червня дорівнює 1636,80 грн. (1200 грн. + 436,80 грн.), що перевищує 1218 грн. Тому ЄСВ нараховуємо на фактично нараховані зарплату та відпускні;

• суму липневих відпускних для цілей порівняння з МЗП відносимо до липня. Порівняємо її з 1218 грн., коли буде відома сума доходу за весь липень. Отже, в червні нараховуємо ЄСВ на фактичну суму липневих відпускних.

Таким чином, у таблиці 6 Звіту з ЄСВ за червень 2015 року на працівника-відпускника вам потрібно заповнити 3 рядки (див. далі): у першому вказати зарплату за червень, у другому — відпускні за червень, у третьому — відпускні за липень.

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі