Теми статей
Обрати теми

Перший раз до першого… суду: з 1 вересня переглянуть судовий збір

Катерина ЖИЛЕНКО, Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА
Закон України від 22.05.15 р. № 484-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору»

Отже, з початку вересня ставки судового збору зміняться. Причому у деяких випадках звернутися до суду стало дорожче, а в деяких навпаки дешевше. Більше того, у конкретних випадках виділили «ціну питання» для окремих осіб. Так, за подання адміністративного позову майнового характеру юрособа сплатить 1,5 % ціни позову, але не менше 1 розміру мінзарплати, а звичайні фізособи та ФОП — 1 % ціни позову, але не менше 0,4 і не більше 5 розмірів мінзарплати. На сьогодні судовий збір з таких позовів становить 2 % розміру позовних вимог, але не менше 1,5 і не більше 4 розмірів мінзарплати.

Також уточнили:

- якщо в одну позовну заяву об’єднали дві та більше вимог немайнового характеру, судовий збір потрібно сплатити за кожну вимогу;

- якщо позов немайнового характеру подають одночасно декілька позивачів одному або декільком відповідачам, то судовий збір кожний позивач сплачує окремим платіжним документом.

Також підкоригували перелік пільг зі сплати судового збору. Тепер від сплати збору не звільнені держоргани (Мінфін, ПФУ, Мін’юст тощо) і громадські організації. Надано пільгу для фізосіб (негоспсуб’єктів) — кредиторів, які звернулися з грошовими вимогами до боржників стосовно виплати заборгованості за зарплатою, зобов’язань унаслідок завдання шкоди життю та здоров’ю громадян, виплати авторської винагороди та аліментів, після оголошення про порушення справи про банкрутство, а також після повідомлення про визнання боржника банкрутом.

Це ще не усі судові зміни. На «розбір польотів» час є: Закон набуває чинності з 01.09.15 р. Детальний аналіз поправок ви знайдете в одному з наступних номерів нашої газети.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі