Теми статей
Обрати теми

Плата за землю: оновлено форму декларації

Катерина ЖИЛЕНКО, Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА
Наказ Мінфіну України від 16.06.15 р. № 560 «Про затвердження форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності)»

Наказом, що коментується, податківці нарешті затвердили нову форму Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності). Форма декларації змінилася доволі кардинально порівняно зі своєю попередницею (затверджена наказом Міндоходів від 30.12.13 р. № 865). Нова декларація складається із трьох розділів:

- у розд. I розраховується річний розмір земельного податку в розрізі кожної наявної земділянки. При цьому відтепер у формі декларації не потрібно вказувати в текстовому форматі цільове призначення земділянки, щодо якої розраховуватиметься плата. Для цього у примітках до табличної частини декларації наведено відповідні умовні позначення.

Змінився дещо і сам алгоритм розрахунку земельного податку. Тепер у розд. I платник відразу буде зменшувати обчислений річний розмір плати щодо окремої земельної ділянки на розмір отриманої пільги.

Таким чином, усі показники, які впливають на розрахунок річного розміру земельного податку в розрізі окремих земділянок, містяться в одному місці (розд. I). Раніше їх доводилося шукати у декларації і додатках до неї (які, до речі, у новій формі декларації відсутні);

- у розд. II обчислюється розмір орендної плати також в розрізі кожної земділянки, взятої в оренду. При цьому алгоритм розрахунку залишився незмінним.

Увага! В одній декларації може бути заповнений або розд. I, або розд. II. Тобто, як і раніше, у декларації можна розрахувати податок лише щодо одної складової плати за землю, а не обох одночасно. Про те, який розділ буде заповнений у декларації, платник вказуватиме у її шапці;

- у розд. III зазначаються узагальнюючі дані щодо нарахованої плати. А саме, в ньому вказується розрахована у розд. I чи розд. II загальна сума земельного податку або орендної плати до сплати. Крім того, такі суми розподіляються в розрізі місяців.

Також у розд. III декларації відбуватиметься безпосередній розрахунок уточнення (виправлення) даних раніше поданих декларацій: переплата, недоплата, штрафні санкції і пеня.

Звертаємо увагу! Нова форма декларації не містить жодного додатка (раніше їх було два). Але це не означає, що ви більше не будете подавати контролерам відомості про наявні земділянки (дані про правовстановлюючі документи на земділянки, якими ви користуєтеся) чи інформацію про розмір пільг, отриманих із земельного податку.

Річ у тім, що тепер ці дані вказуються безпосередньо у розд. I та II в розрізі кожної земділянки і характеризують саму земділянку, щодо якої розраховується розмір плати, та безпосередньо впливають на її розмір (зменшується річна сума податку на розмір пільги). Iншими словами, форма стала більш універсальною і наочною.

Наказ, що коментується, на момент підготовки номера не набрав чинності (не опублікований). Тому поки цього не станеться, щомісячну звітність (якщо ви подаєте декларацію щомісяця) та уточнюючі декларації слід подавати за старою формою. Водночас якщо цей наказ буде опубліковано, наприклад, у липні, то за літерою закону ( п. 46.6 ПКУ) нову форму звітності доведеться використовувати при звітуванні за серпень, поданні уточнюючих розрахунків після дати набрання чинності. Але не факт, що податківці оперативно налаштують своє програмне забезпечення під нову форму. Тому не виключено, що вперше нову форму декларації доведеться подавати лише при декларуванні плати за землю на 2016 рік. Отже, залишається чекати на публікацію цього наказу і роз’яснення податківців із цього приводу. Детально щодо заповнення цієї форми ми вас ознайомимо в одному з наступних номерів нашої газети.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі