Теми статей
Обрати теми

Фрілансерам-експортерам: лояльні роз’яснення для роботи через Інтернет

Катерина ЖИЛЕНКО, Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА
Лист НБУ від 07.07.15 р. № 22-01012/46746

У листі, що коментується, Нацбанк роз’яснив правила документального оформлення експорту резидентами-фрілансерами послуг нерезидентам через мережу Інтернет. Це стосується програмістів, дизайнерів, копірайтерів, перекладачів, фотографів, ілюстраторів, операторів, власників сайтів тощо.

Так, банки повинні контролювати строки розрахунків резидентів за імпортними та експортними операціями. Нагадаємо: інвалютна виручка має надійти на рахунки резидентів у терміни виплати заборгованостей, зазначені в контрактах, але не пізніше 90 календарних днів з моменту підписання акта або іншого документа, що посвідчує виконання робіт, надання послуг, експорт прав інтелектуальної власності (п. 1 постанови Правління НБУ від 03.06.15 р. № 354). Для контролю банкам потрібні копії договорів з нерезидентами, актів та інших документів, що підтверджують виконання робіт, надання послуг, експорт прав інтелектуальної власності.

При цьому окремий зовнішньоекономічний договір зовсім не потрібний. Ними можуть бути публічна пропозиція про договір (оферта) і підтвердження його прийняття іншою стороною, «інвойс» (рахунок-фактура) або інші документи, які належним чином оформлені, містять достатню інформацію про сторони розрахунків, умови та вимоги встановлення зобов’язання, а також прийняття стороною пропозиції (оферти) і здійснення нею відповідних дій. При цьому якщо згідно з експортною угодою надання послуг, виконання робіт підтверджується, наприклад, «інвойсом», то саме цей документ банк використовує з метою відрахування зазначених вище 90 днів для розрахунків.

Також НБУ зазначив такі важливі моменти:

- договори з нерезидентом не обов’язково перекладати українською мовою;

- для посвідчення копії документів, що подаються у банк, достатньо підпису та печатки (за її наявності).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі