01.06.2015

Дані про бенефіціарів: строк подання продовжили

Закон України від 21.05.15 р. № 475-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи»

На опублікування Закону, що коментується, чекали затамувавши подих. І він таки з’явився, причому дуже вчасно.

Закон набув чинності 26.05.15 р. — якраз у день, коли закінчився відведений раніше строк подання інформації про бенефіціарів для підприємств, які зареєстровані до набуття чинності Законом України від 14.10.14 р. № 1701 (до 25.11.14 р.). Закон продовжив строк подання даних про бенефіціарів ще на 4 місяці (прописали 10 місяців замість 6-ти). Тобто тепер граничний строк — 25.09.15 р.

Зверніть увагу! Якщо немає кінцевого бенефіціарного власника юрособи, у тому числі бенефіціара його засновника-юрособи, то потрібно подати відомості про відсутність бенефіціара. Тобто просто промовчати (не подати інформацію) у такому разі не можна.

Друга очікувана поправка: відомості про бенефіціарів не подають юрособи, засновниками (учасниками) яких є виключно фізособи, і ці засновники-фізособи збігаються з бенефіціарами. Тоді автоматично впишуть засновників (учасників) до бенефіціарів. Також ці дані не подають юрособи, до реєстраційної картки яких інформація про бенефіціарів не включається згідно з ч. 1 ст. 24 Закону № 755*. До речі, серед щасливців релігійні організації, державні та комунальні підприємства (останні само собою не звітують за прямою нормою з ч. 1 ст. 641 ГКУ).

* Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців» від 15.04.03 р. № 755-IV.

А ось для громадських об’єднань прописали, що вони зобов’язані не тільки зберігати інформацію про своїх бенефіціарів, але ще регулярно її оновлювати та подавати держреєстратору у випадках, передбачених законом.

Також хочуть карати за подання даних із запізненням.

Деталі читайте на с. 15 номера.