№22

Бухгалтерський тиждень, червень, 2015/№ 22 Інші номери журналу ›
  • Дані про бенефіціарів: строк подання продовжили Закон України від 21.05.15 р. № 475-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи»
  • Доходи нерезидентів за борговими держзобов’язаннями — звільнено від оподаткування Закон України від 22.05.15 р. № 482-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів, отриманих нерезидентами за борговими зобов’язаннями»
  • Нарахування і сплата ЄСВ: зустрічайте нову Інструкцію Наказ Мінфіну України від 20.04.15 р. № 449 «Про затвердження Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»
  • Перевірки Держфінмоніторингу: бенефіціари «в темі» Наказ Мінфіну України від 14.04.15 р. № 436 «Про затвердження Порядку проведення перевірок Державною службою фінансового моніторингу України суб’єктів первинного фінансового моніторингу»
  • Мораторій на перевірки: фіскали відхрестилися навіть від «камералок» Лист ДФСУ від 06.05.15 р. № 16102/7/99-99-15-02-02-17
  • ОЗ і ПК для ФОП несумісні: ДФСУ вирішила додержуватися традицій Лист ДФСУ від 28.04.15 р. № 4000/Б/99-99-17-02-02-14
  • Компенсація за невикористану відпустку: коли можна «передати» новому роботодавцю Листи Мінсоцполітики України від 24.03.15 р. № 4053/0/14-15/18, ДФСУ від 14.02.15 р. № 3548/5/99-99-17-03-03-15
  • Товари та послуги із зони АТО: для витрат немає перешкод Мабуть, через безліч обмежень для зони проведення АТО у платників податку на прибуток виникло запитання: чи можна відносити до податкових витрат вартість товарів (робіт, послуг), придбаних у контрагентів із зони АТО?
  • Перші 5 днів хвороби: оплачуємо за відсотками з Порядку Мінсоцполітики твердо стоїть на своєму: оплата перших 5 днів хвороби за рахунок роботодавця проводиться за тими відсотками, які зазначені в Порядку № 439*: — 60 % середньої зарплати — якщо страховий стаж до 5 років; — 80 % — від 5 до 8 років; — 100 % — понад 8 років.
  • Минулорічні «чорнобильські» відпустки: пропорційно відпрацьованому часу З 01.01.15 р. Закон України від 28.12.14 р. № 76-VIII прибрав поняття зони посиленого радіоекологічного контролю, забрудненої унаслідок катастрофи на ЧАЕС. У зв’язку з цим урізують чорнобильські гарантії, у тому числі і «подовжені» щорічні відпустки (згідно зі ст. 47 Закону України від 28.02.91 р. № 796-XII).
  • Календар тижня
  • «Безвозмездно, то есть даром…», або ПДВ-наслідки безоплатної передачі товарів Якщо ви вирішили стати благодійником, то маєте пам’ятати, що «жодна добра справа не залишається безкарною». Однією із проблем є неоднозначність у питаннях оподаткування таких операцій. В основному вони пов’язані з ПДВ-наслідками безоплатної передачі цінностей. Що це за наслідки і як уникнути додаткових витрат — читайте далі.
  • Розкриваємо бенефіціарів: часу більше, черги менші Останні декілька тижнів тема бенефіціарів для бухгалтерів як хвора мозоль — краще не наступати. Держреєстратори фізично не справлялися з напливом охочих відзвітувати. Але звинувачувати у величезних чергах бізнес теж не можна, адже більше половини відведеного піврічного терміну були проблеми з технічною стороною прийому інформації. Дуже добре, що парламентарі встигли продовжити термін її подання ще на 4 місяці. Крім того, з черг відсіялася значна частина «штурмовиків» — юрособи, засновники (учасники) яких виключно фізичні особи і вони ж є бенефіціарами. Також сьогодні ви отримаєте відповіді на практичні запитання, що вас хвилюють.
  • Бюджетне відшкодування: чи завжди впливає на РЛ Цього року суми від’ємних залишків (зокрема, «старі») змусили похвилюватися платників ПДВ. Особливо гостро це довелося відчути при заповненні ПДВ-звітності. Одна з новацій: при декларуванні бюджетного відшкодування ПДВ (БВ) необхідно враховувати ще й розмір реєстраційного ліміту (РЛ). Сьогодні ми докладно з’ясуємо, як і якою мірою впливають один на одного ці два показники.
  • Виплачуємо дивіденди: податковоприбуткові наслідки У 2015 році відбулися істотні зміни в порядку оподаткування дивідендів. У цій статті ми розглянемо порядок сплати «дивідендного» авансового внеску з податку на прибуток підприємств.
  • Виплачуємо дивіденди: оподаткування та облік Зміни в порядку оподаткування дивідендів торкнулися інтересів і фізичних осіб, які їх отримують, оскільки правила нарахування ПДФО і військового збору з таких виплат теж змінилися. У цій статті ми розглянемо порядок оподаткування дивідендів, що виплачуються у 2015 році за підсумками діяльності 2014 року, а також нагадаємо, як дивідендні операції відобразити в обліку.
  • Як звільнити працівника на відстані На сьогодні для ФОП актуальними є ситуації, коли втрачається зв’язок з найманими працівниками. Одні просто повідомляють про небажання продовжувати роботу, інші зникають «по-англійськи». Як правильно звільнити «утікачів», читайте у цій статті.
  • Компенсація середнього заробітку мобілізованих: наша пісня гарна й нова, починаймо її знову! Так-так, вам не здалося. Знову мова піде про середній заробіток мобілізованих працівників. Що ж робити, якщо і з появою кабмінівського порядку компенсації сумніви ДФСУ стосовно порядку оподаткування цієї виплати не зникли. Вважаємо своїм обов’язком проінформувати вас щодо позиції податківців. Отже, приступимо.
  • Отримали компенсацію середнього заробітку мобілізованих за січень і лютий 2015 року — проводимо перерахунок Збулося! Компенсація середнього заробітку мобілізованих працівників почала «заходити» на рахунки роботодавців. Причому компенсують не тільки виплати за березень, але, що особливо приємно, за січень і лютий 2015 року, тобто за місяці до набуття чинності Порядком № 105. А як же тоді з податками із січнево-лютневої середньої? Як бути з класифікацією доходу? Адже податківці наполягали, що до появи Порядку середній заробіток мобілізованих — це звичайна зарплата з відповідним оподаткуванням. Не турбуйтеся! Вісті «з полів» хороші.
  • Виплати мобілізованим працівникам за січень — лютий 2015 року: без ПДФО та ВЗ Підприємство отримало з бюджету компенсацію середнього заробітку мобілізованих працівників за січень і лютий 2015 року. Чи можна проводити перерахунок утриманих з такої виплати ПДФО і військового збору (ВЗ)?
  • Як заповнити додаток Д2 після подання УР Як заповнити додаток Д2 до ПДВ-декларації, якщо у травні подали уточнюючий розрахунок (як самостійний документ) зі збільшенням суми від’ємного значення за грудень 2014 року?
  • Новий Звіт з ЄСВ Ну, нарешті! Схоже, наші поневіряння із Звітом з ЄСВ закінчені. Нова форма вже набула чинності. Вірогідно, відзвітувати за травень буде легше. Але чи так це? Зазвичай новий документ обіцяє нові правила заповнення і подання звітності. Яких каверз чекати від розробників цього разу? Ці запитання ми розглянемо в сьогоднішній Темі тижня.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі