Теми статей
Обрати теми

Невтішні новини від Громадської ради: фіскальні роз'яснення щодо заповнення ПДВ-декларації

Шпакович Микола, заступник головного редактора, n.shpakovich@id.factor.ua
У попередньому номері (див. «БТ», 2015, № 9, с. 11) ми знайомили вас з новою ПДВ-декларацією. ДФСУ теж підготувала свої рекомендації, які найближчим часом мають побачити світ. Проект цих роз’яснень був презентований Комітету з питань податкової політики Громадської ради при ДФСУ. Тож представники Видавничого будинку «Фактор» мали можливість ознайомитись із позицією контролерів одними з перших. Пропонуємо вам короткий екскурс по цьому проекту.

Від’ємне значення, сформоване до 01.02.15 р.

Найбільше занепокоєння викликає вкрай фіскальний підхід конт­ролерів до перенесення залишків від’ємного значення ПДВ (ВЗ) попередніх періодів до декларації за лютий, точніше заборона включити такі залишки до податкового кредиту (ПК) у лютому.

Нагадаємо. Пункт 33 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ вимагає провести своє­рідну інвентаризацію залишків від’ємного значення ПДВ, сформованого до 01.02.15 р. До таких залишків входять:

• показники ряд. 20.2 та 24 ПДВ-декларації за січень 2015 року (IV квартал 2014 року);

• невідшкодовані суми ПДВ, які були задекларовані за звітні (податкові) періоди до 01.02.15 р. до бюджетного відшкодування в рахунок зменшення податкових зобов’язань з ПДВ наступних звітних (податкових) періодів, а також на поточний рахунок.

Для деталізації у розрізі звітних періодів виникнення цих залишків призначений оновлений додаток Д2.

Такі залишки повністю або частково за вибором платника:

• або збільшують реєстраційний ліміт (РЛ), розрахований згідно з п. 2001.3 ПКУ, з одночасним збільшенням ПК у декларації за звітний (податковий) період, в якому було здійснено таке збільшення;

• або підлягають поверненню (відшкодуванню) платнику в порядку, визначеному ст. 200 ПКУ у редакції, що діяла у 2014 році (за старими правилами).

Про те, що ці положення можна трактувати двояко, ми попереджали у статі «Нова ПДВ-декларація: робимо перші кроки в СЕА» // «БТ», 2015, № 9, с. 11.

Позиція ДФСУ. Неоднозначність норм ПКУ фіскали трактують на користь бюджету. Вони зробили висновок, що залишки ВЗ, які виникли (були задекларовані) у звітних періодах до 1 лютого 2015 року, в розділі III декларації за лютий (І квартал) 2015 року не відображаються!

Отже, ряд. 20 (ряд. 20.1, 20.2, 20.3) в декларації за лютий (І квартал) 2015 року не заповнюється. Показники ряд. 20.1, 20.2 та 20.3 вперше формуються в декларації за звітний період березень (ІІ квартал) 2015 року та враховуються під час визначення суми податку, що підлягає сплаті до бюджету чи підлягає бюджетному відшкодуванню або переноситься до декларації наступних звітних періодів.

Порядок заповнення ряд. 20.2 контролери роз’яснили таким чином.

До ряд. 20.2 та ряд. 27 декларації переносяться дані з гр. 7 таблиці 1 додатка Д2, тобто залишки ВЗ, які виникли (були задекларовані) у звітних (податкових) періодах до 01.02.15 р. та на які згідно із задекларованим платником бажанням в поточному звітному періоді було збільшено розмір РЛ з одночасним збільшенням розміру суми ПК у декларації за звітний (податковий) період, в якому було здійснено таке збільшення.

Сума ВЗ, яку платник вирішив використати для збільшення РЛ та ПК, в одній декларації має потрапити до ряд. 20.2, ряд. 27 та гр. 7 таблиці 1 додатка Д2.

Наша позиція. Дійсно, ні форма декларації, ні порядок її запов­нення не передбачають, що сума, вказана у ряд. 27 декларації за лютий (платник виявив бажання збільшити свій РЛ), має потрапити до ряд. 20.2 у декларації за березень (збільшує суму ПК).

У спеціальному полі шапки додатка Д2 платник ПДВ може задекларувати своє бажання скористатись частиною ВЗ. Але немає прямої заборони включати такі суми до гр. 7 таблиці 1 цього додатка і до ряд. 27 декларації. Форма декларації та порядок її заповнен­ня вимагають, щоб дані ряд. 27 та ряд. 20.2 декларації співпадали.

До речі, саме такий алгоритм контролю закладено у новій формі ПДВ-декларації, яка нещодавно з’явилась у програмі ОПЗ (версія 1.30.46 від 03.03.15 р.).

Якщо слідувати рекомендаціям контролерів, та залишити ряд. 20.2 та 27 декларації за лютий незаповненими, то це означає, що платник не виявив бажання у лютому збільшити свій РЛ та включити частину старого ВЗ до ПК.

Якщо ми заглянемо у майбутнє та спробуємо у декларації за березень застосувати логіку контролерів, то ми зможемо включити до ПК залишки ВЗ, які вказали у шапці додатка Д2 за лютий. Тобто у декларації за березень ми зможемо збільшити ПК на суму ВЗ за умови, що збільшимо свій РЛ у березні.

Однак виникає запитання: чому не можна зробити це відразу — у декларації за лютий?

Ми впевнені, що автори нової ПДВ-декларації застосовують інший підхід. У назві ряд. 27 йдеться про збільшення РЛ у поточному звітному періоді (тобто у періоді, за який ми подаємо декларацію — лютий). Те, що фактично ця сума «засвітиться» в СЕА лише у березні, на суть не впливає. Отже, саме у поточному звітному періоді (у лютому) платник може включити таку суму до ПК. Такий підхід цілком логічний і не суперечить суті п. 33 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ.

Сподіваємось, що в остаточному варіанті своїх рекомендацій фіскали врахують інтереси платників ПДВ та не заборонятимуть скористатись залишками ВЗ у лютому. Бо законних підстав для такої заборони немає.

 

Цікавинки у додатку Д2

Порядок заповнення оновленого додатка Д2 контролери теж пропонують «поставити з ніг на голову».

Як і раніше, у гр. 1 потрібно вказувати період, у якому виникло ВЗ, у хронологічному порядку. Однак «хронологія» починається не з «найстаршого» звітного періоду, а з «наймолодшого». Тобто першим буде вписано звітний період «січень 2015 року» у форматі «01.2015», потім «грудень 2014 року» і так далі.

Раніше додаток Д2 заповнювали у зворотному порядку. Якщо виникало ВЗ у звітному періоді, то його дописували до найнижчого рядка.

Суми ВЗ з різною історією виникнення будуть вписуватись у різні графи (гр. 2 — 5) таблиці 1 додатка Д2. Тому можлива ситуація, коли у гр. 1 один і той же звітний період повторюється декілька разів. Наприклад, у листопаді 2014 року платник частину ВЗ задекларував до відшкодування в рахунок майбутніх платежів (ця сума потрапить до гр. 4), а частину на поточний рахунок (ця сума потрапить до гр. 5).

У такій ситуації потрібно заповнювати таблицю 1 додатка Д2 таким чином:

• у хронологічному порядку (з найбільшої дати до найменшої) вказуємо звітні періоди, в яких виникли значення гр. 3 (розшифровуємо повністю дані гр.3);

• потім так само в хронологічному порядку вписуємо рядки, в яких розшифруємо дані гр. 4;

• в останню чергу розшифровуємо дані гр. 5.

Тобто не можна в одному рядку одночасно заповнювати дані в гр. 2 — 5.

Ще один нюанс. Контролери не наполягають на тому, щоб розшифровувати у розрізі звітних періодів виникнення ВЗ суми, які були заявлені до відшкодування. За такими залишками вказуємо звітний період, в якому ВЗ було задеклароване до відшкодування. Наприклад, сума, яка була задекларована до відшкодування в рахунок погашення майбутніх платежів у грудні 2014 року, потрапить до гр. 4 таблиці 1 додатка Д2, а в гр. 1 цього рядка вкажемо «грудень 2014 року» у форматі «12.2014».

Детальний аналіз роз’яснень ДФСУ ми проведемо після того, як буде оприлюднена остаточна редакцію цих роз’яснень.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі