Теми статей
Обрати теми

Внесок до статутного капіталу: немає реєстрації — є доходи

Вищий адміністративний суд України, Децюра Сергій, Жиленко Катерина
Ухвала ВАдСУ від 16.12.14 р. № К/800/24153/14

Поповнюєте статутний капітал (СК) підприємства? Пам’ятайте: зміни до СК потрібно «завізувати» у держреєстратора (ч. 3 ст. 4, ст. 29 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.03 р. № 755-IV). Вам стане у пригоді стаття «Операції з часткою у статутному капіталі ТОВ: податкові наслідки» // «БТ», 2013, № 22, с. 14.

Майте на увазі, що в податковому обліку внески до СК є прямими інвестиціями і вони не включаються до доходів.

Важливий момент: якщо не зареєструвати внески в Єдиному держреєстрі, то вони не вважаються прямою інвестицією. На думку податківців, це не що інше, як безповоротна фіндопомога (якщо внески вносяться не у грошовій, а в натуральній формі — безоплатно отриманим майном). А це означає, що звільнення від обкладення податком на прибуток не працює, а діють правила оподаткування безповоротної фіндопомоги: її сума включається до доходу.

Суди на боці податківців.

Невеличкий нюанс: ця справа «з бородою». Однак усі норми, що використовуються, перекочували із Закону про оподаткування прибутку до ПКУ. Хоча в редакції «прибуткового» розділу ПКУ, що діє з 01.01.15 р., уже немає положення про невключення прямих інвестицій до доходу. Водночас об’єкт оподаткування розраховується за правилами бухобліку, згідно з якими внески до СК не включаються до доходів (П(С)БО 15). От і виходить, що законодавча основа дещо підкоригована, однак висновки ВАдСУ не втратили своєї актуальності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі