Теми статей
Обрати теми

Банківський кредит у Криму: окупація не є форс-мажором

Вищий господарський суд України, Децюра Сергій, Жиленко Катерина
Постанова ВГСУ від 27.01.15 р. № 904/6463/14

Для кримського бізнесу настали важкі часи. Так, у суді вирішують спір підприємства-позичальника та банку. Проблема: окупаційна влада Росії вимагає перереєструвати підприємство та отримати нові дозвільні документи на ведення госпдіяльності. Через це позичальник не може працювати — позбавлений коштів, у тому числі й на виплату процентів за кредитом.

На думку позичальника, є всі підстави для того, щоб розцінювати таку ситуацію як форс-мажор і згідно з кредитною угодою звільнити його від відповідальності за порушення умов договору (від нарахування пені та штрафів).

А ось суди так не вважають. На думку Вищого господарського суду України, сам факт окупації Криму не є форс-мажором. А всі грошові проблеми позичальника — це його комерційний ризик. При цьому потрібно підтвердити не факт настання таких обставин, а саме їх здатність впливати на реальну можливість виконувати боржником зобов’язання. Простіше кажучи: «переворот» законодавства ще не означає, що немає можливості проводити діяльність і виконувати зобов’язання за кредитом. Позичальник повинен був робити все можливе, щоб розв’язати ситуацію (очевидно, підкоритися системі).

На жаль, у Законі № 1207-VII* немає такого звільнення від пені і штрафів за кредитами, як у Законі № 1669-VII** (на час проведення АТО для госпсуб’єктів і фізосіб, які проживають у зоні АТО). Тому кримські позичальники виявилися беззахисними на випадок політичних та економічних ексцесів.

* Закон України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15.04.14 р. № 1207-VII.

** Закон України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» від 02.09.14 р. № 1669-VII.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі