Теми статей
Обрати теми

Податковий борг забирають без суду: готівку стягують у загальному порядку

Кабінет Міністрів України, Жиленко Катерина, Децюра Сергій
Постанова КМУ від 14.05.15 р. № 273 «Деякі питання стягнення готівки, яка належить платникові податків, у рахунок погашення його податкового боргу»

Нагадаємо: з 01.01.15 р. до 01.07.15 р. податківцям дозволили стягувати податковий борг на підставі рішення керівника контролюючого органу без звернення до суду. Але це можливо для особливих боргів: податковий борг виник унаслідок несплати самостійно визначеного платником податків грошового зобов’язання, перевищує 5 млн грн. і при цьому немає переплат за податками, зборами (п. 32 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Безготівкові кошти з рахунків стягують просто через банк («БТ», 2015, № 17, с. 6), а готівкові — вручаючи рішення про їх стягнення платнику податків. При цьому для стягнення готівки Закон про податкову реформу від 28.12.14 р. № 71-VIII обіцявпорядок, затверджений КМУ.

Нарешті дочекалися обіцяного.

Ми припускали, що цей порядок буде «близнюком» Порядку № 1244* лише без посилань на судове рішення. Проте Кабмін вирішив не витрачати свої сили і папір: він розпорядився стягувати готівку з боржників згідно з Порядком № 1244.

* Порядок стягнення готівки, яка належить платникові податків, у рахунок погашення його податкового боргу, затверджений постановою КМУ від 29.12.10 р. № 1244.

Але особливості таки є. Постановою, що коментується, затвердили спеціальні форми рішення контролюючого органу про стягнення готівки (додаток 1) і акта за результатами вилучення готівки (додаток 2).

Постанова діє з 19.05.15 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі