Теми статей
Обрати теми

Нові ліцензії: попереджений — значить озброєний

Жиленко Катерина, податковий експерт, e.zhylenko@id.factor.ua
Уже через місяць (а саме з 28.06.15 р.) вступить у «права спадкування» новий Закон про ліцензування. Обіцяють, що ліцензій стане менше, а отримати їх буде простіше. Короткий анонс цих «покращень» ви отримали в «БТ», 2015, № 14, с. 4. А сьогодні поговоримо про очікувані зміни детальніше.

Менше ліцензій

У новому Законі № 222 видів діяльності, що ліцензуються, дійсно майже в два рази менше — з 57 залишилося 30. При цьому деякі види об’єднали в один. Перелік видів діяльності, що ліцензуються, який запрацює з 28.06.15 р., ви знайдете в табл. 2 на с. 31.

Важливо пам’ятати: є три особливі види діяльності, порядок видачі, переоформлення і анулювання ліцензій для яких регулюють профільні закони, а Закон № 222 не діє. Це:

• банківська діяльність;

• діяльність у галузі телебачення і радіомовлення;

• виробництво і торгівля спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями і тютюновими виробами.

Для деяких видів діяльності також згадуються профільні закони, але у такому разі Закон № 222 все-таки домінує, а при ліцензуванні враховуються лише деякі особливості.

А для якої діяльності тепер не вимагатимуть ліцензії? Тут, зокрема:

• виробництво, оптова, роздрібна торгівля ветеринарними медикаментами і препаратами;

• торгівля пестицидами і агрохімікатами (регуляторами росту рослин);

• заготівля, переробка, металургійна переробка металобрухту кольорових і чорних металів;

• збирання, первинна обробка відходів і брухту дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння;

• митна брокерська діяльність (але знадобиться спеціальний дозвіл);

• виробництво, експорт і імпорт дисків для лазерних систем зчитування, матриць;

• діяльність, пов’язана з виробництвом, торгівлею піротехнічними засобами;

• діяльність, пов’язана з наданням послуг стрільбищами невійськового призначення та функціонуванням мисливських стендів (тири).

Добра новина: ліцензії стануть безстроковими. Але! Ця норма прописана тільки в Законі № 222. При цьому на види діяльності, особливості ліцензування яких визначають профільні закони (див. вище), на нашу думку, безстроковість ліцензій не поширюється. Наприклад, ліцензія на роздрібну торгівлю алкогольними напоями і тютюновими виробами діє один рік (ч. 19 ст. 15 Закону № 481).

Сама ліцензія і документи на неї

Значно спростять порядок отримання ліцензій. Усе завдяки сучасним електронним технологіям.

Головне нововведення — сама ліцензія буде записом в ЄДР відомості про наявність ліцензії. Але за давнім звичаєм можна буде отримати ліцензію на папері.

Так, документи для отримання ліцензії можна подати трьома способами українською мовою:

• нарочно (прийти з паперами в орган ліцензування або в центр надання адміністративних послуг);

• поштою з описом вкладення;

• в електронному вигляді. Порядок подання електронних документів повинен затвердити Кабмін.

Зазначимо: ліцензійні умови тепер також затверджує Кабмін. Вважаємо, що на це йому знадобиться деякий час, тому до появи нових ліцумов працюватимуть діючі.

На розгляд документів у органу ліцензування є 3 робочих дні з дня їх надходження і 10 днів — для ухвалення рішення про видачу ліцензії (якщо усі документи в порядку). У результаті можна самим вирішити, отримувати ліцензію на звичайному папері або досить наявності відомостей в ЄДР про видану йому ліцензію. Причому право на здійснення відповідного виду діяльності госпсуб’єкт отримує вже з моменту внесення цих відомостей в ЄДР.

При зміні назви юрособи або П. І. Б. ФОП ліцензію треба буде переоформити впродовж місяця (мабуть, з моменту внесення змін до ЄДР), інакше вона стане недійсною.

У разі реорганізації юрособи ліцензію можна буде передати «у спадок»: правонаступник зможе користуватися ліцензією ще впродовж трьох місяців. Потім доведеться оформляти нову ліцензію.

Якщо змінюється назва виду госпдіяльності, що підлягає ліцензуванню, і це не приводить до зміни предмета такої діяльності, відповідні ліцумови надалі поширюються на такий вид діяльності. Ліцензії на здійснення такого виду господарської діяльності продовжують працювати.

Скільки коштує ліцензія?

Розмір плати за видачу ліцензії прописали прямо в Законі № 222. Він, як і раніше, складає одну мінзарплату на момент прийняття рішення про видачу ліцензії (якщо інший розмір не встановлений законом). Тобто на сьогодні 1218 грн., а з 01.12.15 р. — 1378 грн. Але плата за видачу ліцензії місцевим органом виконавчої влади складає 10 % від розміру мінзарплати на день ухвалення рішення про видачу ліцензії (на сьогодні 121,80 грн., а з 01.12.15 р. — 137,80 грн.). Переоформлення ліцензії взагалі стане безкоштовним.

Що зі старими ліцензіями?

Дамо відповідь на запитання, що хвилює всіх: що буде із старими ліцензіями з моменту набуття чинності змінами? Вони продовжать діяти. Детальніше цей момент прописаний в ч. 6 ст. 21 Закону № 222 (див. рис. 1).

img 1

Рис. 1. Як застосовувати «старі» ліцензії

Ще один перехідний момент. Як ми вже говорили раніше, дані про ліцензію вноситимуть в ЄДР. А до цього органи ліцензування вестимуть Єдиний ліцензійний реєстр за колишніми правилами.

Двомісячна стабільність

Серед принципів держполітики у сфері ліцензування (ст. 3 Закону № 222) прописаний такий принцип: при внесенні змін до нормативно-правових актів у сфері ліцензування передбачається достатній для реалізації цих змін термін, але не менше двох місяців. У Законі № 222 прописані конкретні випадки, коли застосовується цей принцип (див. рис. 2).

img 2

Рис. 2. Двомісячна стабільність при зміні правил ліцензування

Відповідальність

Обережно — «велетенські» штрафи! Штрафи за здійснення діяльності, що ліцензується, без необхідної ліцензії або з порушенням ліцензійних умов істотно зросли.

Тепер ціна порушення згідно зі ст. 164 КпАПвід 17000 до 34000 грн. з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини й отриманих грошей або без конфіскації. За повторне порушення покарають штрафом від 34000 до 85000 грн. з конфіскацією. При цьому відповідальність несуть посадові особи госпсуб’єктів (ст. 20 Закону № 222).

Важливо: якщо немає ліцензійних умов для конкретного виду госпдіяльності, то відповідальність за роботу без ліцензії не загрожує (ч. 2 ст. 20 Закону № 222).

Бухоблік

Зміна законодавства про ліцензії потягне і зміни їх бухгалтерського обліку. Головну роль відіграє безстроковість.

Отже, ліцензії відносяться до НМА. Це витікає з п. 4 П(С)БО 8 «Нематеріальні активи», § 9 МСБО 38 «Нематеріальні активи», а також опису до субрахунку 127 в Інструкції № 291.

Проте якщо ліцензії будуть безстроковими, тобто НМА з невизначеним терміном експлуатації, то вони не підлягають амортизації (п. 25 П(С)БО 8). А значить, витрат по них у бухгалтерському (та і в податковому) обліку не буде.

Вихід є: можна застосовувати терміни експлуатації, встановлені ПКУ — в діапазоні не менше 2 і не більше 10 років (п.п. 138.3.4 ПКУ). Наприклад, при отриманні ліцензії вже після 28.06.15 р. наказом по підприємству можна встановити умовний термін корисного використання 10 років. У такому разі бухгалтерські проводки виглядатимуть таким чином:

Господарська операція

Дт

Кт

Сума,
грн.

1. Перераховано плату за видачу ліцензії

377

311

1218,00

2. Отримано ліцензію (придбано НМА)

154

377

1218,00

3. Ліцензію введено в госпдіяльність (прийнято до використання)

127

154

1218,00

4. Нараховано щомісячну амортизацію (1218 грн. : 10 років : 12 місяців)

91 (92, 93)

133

10,15

 

А що робити, якщо діюча строкова ліцензія стала безстроковою? У такому разі треба буде:

• або зробити НМА безстроковим і припинити амортизувати його вартість, але тоді недоамортизована вартість «згорить»;

• або продовжити термін експлуатації, наприклад до 10 років, як ми запропонували вище. Нараховувати амортизацію виходячи з нового терміну експлуатації треба з місяця, наступного за місяцем змін (п. 31 П(С)БО 8).

І, нарешті, випадок, коли ліцензія втратила силу — вид діяльності перестав бути таким, що ліцензується. НМА треба виключити зі складу активів (п. 34 П(С)БО 8), а недоамортизовану вартість ліцензії можна включити у витрати (Дт 976 — Кт 127).

Наостанок наведемо шпаргалку з видами діяльності, на які потрібна ліцензія з 28.06.15 р.

Види діяльності, які ліцензуються з 28.06.15 р.

Вид діяльності, що ліцензується з 28.06.15 р.

Відмінності від старих правил

Ліцензуються згідно з профільним законом

банківська діяльність (Закон про банки)

діяльність у галузі телебачення і радіомовлення ( Закон про телебачення)

виробництво і торгівля спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями і тютюновими виробами (Закон № 481)

Ліцензуються з урахуванням профільного закону

професійна діяльність на ринку цінних паперів (Закон про ринок цінних паперів)

Профільний закон діє лише частково

діяльність у сфері електроенергетики (Закон про електроенергетику), окрім діяльності з постачання електроенергії за нерегульованим тарифом (постачання незалежним електропостачальникам), і у сфері використання ядерної енергії, яка ліцензується (Закон про ядерну енергію)

Профільний закон діє лише частково. Постачання електроенергії незалежним електропостачальником не ліцензується

діяльність у сфері телекомунікацій (Закон про телекомунікації), надання послуг у галузі криптографічного захисту інформації (окрім послуг електронного цифрового підпису) і технічного захисту інформації, за переліком КМУ

Профільні закони діють лише частково. Торгівля криптосистемами і засобами криптозахисту інформації не ліцензується

будівництво об’єктів IV і V категорій складності (Закон про архітектуру)

Профільний закон діє лише частково

виробництво лікарських засобів, оптова і роздрібна торгівля ліками, імпорт лікарських засобів, окрім активних фармацевтичних інгредієнтів (Закон про ліки)

культивування рослин, включених у таблицю I Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого КМУ, поводження з наркотичними засобами (Закон про наркотики)

зовнішньоекономічна діяльність (ст. 16 Закону про ЗЕД)

Профільний закон діє тільки в частині ст. 16

Ліцензуються згідно із Законом № 222

надання фінансових послуг (окрім професійної діяльності на ринку цінних паперів)

Ліцензуються повністю за Законом № 222, без урахування особливостей профільного закону

освітня діяльність закладів освіти

охоронна діяльність

виробництво і ремонт зброї; торгівля зброєю; виробництво спеціальних засобів, заряджених речовинами сльозоточивої та дратівливої дії, індивідуального захисту, активної оборони і їх продаж

медична практика

ветеринарна практика

випуск і проведення лотерей

туроператорська діяльність

посередництво в працевлаштуванні за кордоном

промисловий лов риби, окрім внутрішніх водойм і річок

Не ліцензується вилов риби в усіх водоймах (а не тільки в ставках), а також річках

перевезення пасажирів, небезпечних вантажів і небезпечних відходів річковим, морським, автомобільним, залізничним і повітряним транспортом, міжнародні перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом

Ліцензуються не лише послуги з перевезення, а самі перевезення. Сюди можуть потрапити і перевезення «для себе»

транспортування нафти, нафтопродуктів магістральним трубопроводом

транспортування і розподіл природного газу

Не ліцензується постачання природного газу, газу (метану) вугільних родовищ, централізованого водопостачання і водовідведення, виробництва, транспортування і постачання теплової енергії за нерегульованим тарифом

централізоване водопостачання і водовідведення, окрім централізованого водопостачання і водовідведення за нерегульованим тарифом

виробництво теплової енергії, транспортування теплової енергії магістральними і місцевими (розподільними) тепловими мережами і постачання теплової енергії, окрім виробництва, транспортування і постачання теплової енергії за нерегульованим тарифом

У тому числі за переліком, який визначає КМУ:

поводження з особливо небезпечними речовинами і небезпечними відходами за переліком, який визначається КМУ. Не підлягає ліцензуванню зберігання (накопичення) суб’єктом господарювання створених ним небезпечних відходів, якщо впродовж року з дня утворення небезпечні відходи передаються суб’єктам господарювання, які мають ліцензію на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами

Не ліцензується виробництво особливо небезпечних хімречовин. До поводження додалися особливо небезпечні речовини. Ліцензії потрібні тільки для небезпечних речовин і відходів у межах переліку КМУ

виробництво вибухових матеріалів промислового призначення за переліком КМУ

Замість Держгірпромнагляду перелік вибухових матеріалів затверджує КМУ

надання послуг і виконання робіт протипожежного призначення за переліком КМУ

Обмежене переліком КМУ

діяльність, пов’язана з розробкою, виготовленням, постачанням спеціальних технічних засобів для зняття інформації з каналів зв’язку й інших технічних засобів негласного отримання інформації

Обмежено критеріями і переліком, який визначає КМУ за поданням СБУ

У тому числі за переліком, який визначає МОЗ:

діяльність банків пуповинної крові, інших тканин і клітин людини згідно з переліком, затвердженим МОЗ

 

Висновки

  • Кількість видів діяльності, що ліцензується, значно урізали.

  • Усі ліцензії стануть безстроковими. Діючі сьогодні строкові ліцензії продовжать працювати без обмеження терміну придатності.

  • Дані про ліцензію міститимуться в ЄДР. Ліцензію можна буде за традицією отримати на папері або задовольнитися записом в ЄДР.

  • Плата за отримання ліцензії, як і раніше, складає одну мінзарплату на момент прийняття рішення про видачу ліцензії. А ось за ліцензію від органів місцевої влади — 10 % від мінзарплати.

  • Штраф за діяльність без ліцензії складе від 17000 до 34000 грн.

  • У бухобліку ліцензії обліковуються як НМА. При цьому для безстрокових ліцензій можна встановити термін експлуатації за правилами ПКУ.

Документи і скорочення статті

Закон №222 — Закон України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.15 р. № 222-VIII.

Закон №1775 — Закон України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 01.06.2000 р. № 1775-III.

Закон про банки — Закон України «Про банки і банківську діяльність» від 07.12.2000 р. № 2121-III.

Закон про телебачення — Закон України «Про телебачення і радіомовлення» від 21.12.93 р. № 3759-XII.

Закон №481 — Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

Закон про ринок цінних паперів — Закон України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» від 30.10.96 р. № 448/96-ВР.

Закон про електроенергетику — Закон України «Про електроенергетику» від 16.10.97 р. № 575/97-ВР.

Закон про ядерну енергію — Закон України «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії» від 11.01.2000 р. № 1370-XIV.

Закон про телекомунікації — Закон України «Про телекомунікації» від 18.11.03 р. № 1280-IV.

Закон про архітектуру — Закон України «Про архітектурну діяльність» від 20.05.99 р. № 687-XIV.

Закон про ліки — Закон України «Про лікарські засоби» від 04.04.96 р. № 123/96-ВР.

Закон про наркотики — Закон України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» від 15.02.95 р. № 60/95-ВР.

Закон про ЗЕД — Закон України «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16.04.91 р. № 959-XII.

Інструкція №291 — Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Мінфіну України від 30.11.99 р. № 291.

ЄДР — Єдиний держреєстр юросіб та фізосіб-підприємців.

НМА — нематеріальні активи.

Теги ліцензія
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі