Теми статей
Обрати теми

Коли підвищують оклади: обчислюємо відпускні правильно

Соломіна Марія, експерт з питань оплати праці
Підвищення окладу — радісна подія для будь-якого працівника підприємства. Але для бухгалтерів у відпускний сезон вона обертається додатковою роботою. Якою? Пов’язаною з необхідністю проводити коригування виплат при розрахунку відпускних. Що за «звір» це коригування і з чим його «їдять»? Зараз розповімо.

Середню зарплату для оплати періоду відпустки обчислюють згідно з Порядком № 100*. У ряді випадків виплати, що беруть участь у розрахунку суми відпускних, підлягають обов’язковому коригуванню (див. п. 10 Порядку № 100). Причому, що особливо радує — коригуванню в бік збільшення. Навіщо його проводять? Мета добра — не допустити зниження зарплати працівника за період його відпустки. Причому обов’язок з його проведення не залежить від того, що послужило причиною підвищення окладів / тарифних ставок: акти законодавства або рішення, передбачені в колективних договорах (угодах).

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Які виплати коригують? Усі виплати, які враховуються при обчисленні середнього заробітку згідно з Порядком № 100, а не тільки тарифну ставку (оклад). До таких виплат належать у тому числі премії, суми індексації зарплати, відпускні, нараховані за час попередньої відпустки, лікарняні.

Коли проводять коригування? Відповідь на це запитання ви знайдете в таблиці.

Випадки коригування відпускних

Проводимо коригування, якщо працівникові-відпускнику…

Що коригуємо?

…підвищували тарифну ставку (оклад) у розрахунковому періоді, за який здійснюється розрахунок середньої заробітної плати

Заробіток за період до підвищення

Приклад 1. Працівник йде в щорічну відпустку з 12.05.15 р. Розрахунковий період: травень 2014 року — квітень 2015 року. У січні 2015 року працівникові підвищували оклад.
Підвищення окладу відбулося в розрахунковому періоді. Тому треба відкоригувати заробіток за місяці до підвищення, тобто за травень — грудень 2014 року.

…підвищили тарифну ставку (оклад), поки він знаходився у відпустці

Заробіток за період із дня підвищення тарифної ставки (окладу)

Приклад 2. Працівник йде у відпустку з 18.05.15 р. по 10.06.15 р. З 01.06.15 р. йому підвищують оклад.
Працівникові слід відкоригувати відпускні за період з 01.06.15 р. по 10.06.15 р.

 

Майте на увазі: не треба здійснювати коригування виплат, що враховуються при розрахунку середньої зарплати, коли:

• підвищення тарифної ставки (окладу) працівника пов’язане з призначенням йому більш високого розряду або переведенням на іншу високооплачувану роботу (посаду);

• тарифні ставки / посадові оклади були підвищені тільки окремим категоріям працівників;

• сталося пониження розміру тарифних ставок (окладів).

В усіх інших випадках обов’язково проводьте коригування.

Як проводять коригування? Виплати, що беруть участь у розрахунку відпускних, підвищують на коефіцієнт коригування. Його визначають шляхом ділення тарифної ставки (окладу), установлених працівникові після підвищення, на тарифну ставку (оклад), які були у працівника до підвищення. Такі коефіцієнти розраховують щодо кожного працівника окремо стосовно кожного випадку підвищення окладу.

Розрахований коефіцієнт (чи декілька коефіцієнтів, якщо зарплата підвищувалася кілька разів) множать на суми виплат за період до підвищення. Виходячи з відкоригованої таким чином зарплати визначають середній заробіток для розрахунку відпускних.

А як бути, якщо у працедавця «фінанси співають романси»? Рекомендуємо скористатися абзацом першим п. 10 Порядку № 100. Ця норма Порядку дає право госпрозрахунковим підприємствам проводити коригування заробітку з урахуванням їх фінансових можливостей!

Тобто, якщо з грошима туго, госпрозрахункове підприємство має право зменшити коефіцієнт коригування, видавши відповідний наказ (розпорядження). Цей наказ (розпорядження) має бути погоджений з первинною профспілковою організацією підприємства або з іншим органом, уповноваженим на представництво трудовим колективом. Проте взагалі не проводити коригування таке підприємство не має права (див. лист Мінпраці від 24.10.08 р. № 696/13/84-08).

Закріпимо теорію на прикладі!

Приклад. Працівник йде в щорічну відпустку з 18 травня 2015 року тривалістю 24 календарні дні. Упродовж розрахункового періоду (травень 2014 року — квітень 2015 року) його заробітна плата підвищувалася двічі: перший раз — з 01.09.14 р. у зв’язку з підвищенням посадового окладу працівника, другий — з 01.01.15 р. у зв’язку з призначенням більш високого розряду.

Оклад працівника в розрахунковому періоді складав:

травень — серпень 2014 року — 2500 грн. на місяць;

вересень — грудень 2014 року — 3000 грн. на місяць;

січень — квітень 2015 року — 3200 грн. на місяць.

У розрахунковому періоді працівникові була нарахована заробітна плата (включаючи премії, індексацію й інші виплати, що враховуються при розрахунку відпускних) у сумі:

з травня по серпень 2014 року — 12000 грн.;

з вересня по грудень 2014 року — 14000 грн.;

з січня по квітень 2015 року — 16000 грн.

У зв’язку з нестабільним фінансовим становищем на підприємстві його керівництвом було прийнято рішення про застосування більш низьких коригувальних коефіцієнтів для проведення коригування виплат, що враховуються при розрахунку середньої заробітної плати для розрахунку відпускних, а саме у розмірі 50 % від фактичного відсотка підвищення окладів (ставок).

Рішення було оформлено у вигляді наказу і погоджено з профспілковою організацією підприємства.

Перше підвищення місячного посадового окладу (у вересні 2014 року) відбулося на коефіцієнт 1,2 (3000 грн. : 2500 грн.). З урахуванням фінансових можливостей підприємства коефіцієнт підвищення заробітної плати застосовуватиметься на рівні:

(1,2 - 1) х 50 : 100 + 1 = 1,1.

Друге підвищення (у січні 2015 року) було пов’язане з призначенням працівникові більш високого розряду. Тому коефіцієнт не рахуємо і коригування, відповідно, не проводимо.

Коригуємо заробітну плату працівника за травень — серпень 2014 року на коефіцієнт підвищення окладу у вересні 2014 року:

12000 х 1,1 = 13200 (грн.).

Визначимо суму відкоригованого заробітку, що бере участь у розрахунку відпускних:

13200 + 14000 + 16000 = 43200 (грн.).

Кількість календарних днів, що беруть участь у розрахунку середньої заробітної плати:

365 - 10 = 355 (к. дн.).

Середньоденна заробітна плата складе:

43200 : 355 = 121,69 (грн.).

Сума відпускних складе:

121,69 х 24 = 2920,56 (грн.).

Важливо! Незастосування коригувальних коефіцієнтів може призвести до заниження суми відпускних, що належать працівникові за відпрацьований період. За таке порушення підприємству загрожує штраф у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення (ст. 265 КЗпП), а його посадовим особам — адмінштраф від 510 до 1700 грн. (ст. 41 КпАП).

Проте сподіваємося, що до штрафів справа не дійде і ви за допомогою нашої статті зможете правильно обчислити підвищуючі коефіцієнти та розрахувати суми відпускних.

Висновки

  • Роботодавець зобов’язаний провести коригування виплат, що беруть участь у розрахунку відпускних, якщо в розрахунковому періоді або в періоді відпустки працівникові підвищували тарифну ставку (оклад) згідно з актом законодавства та/або колдоговором.

  • Коефіцієнт коригування розраховуйте шляхом ділення тарифної ставки (окладу), установлених працівникові після підвищення, на тарифну ставку (оклад), які були у працівника до підвищення.

  • Госпрозрахункові підприємства проводять коригування заробітку з урахуванням їх фінансових можливостей. Проте не проводити його взагалі вони не мають права.

  • Незастосування коригувальних коефіцієнтів може призвести до заниження суми відпускних. А це загрожує штрафами як для підприємства, так і для його посадових осіб.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі