09.11.2015

Збитковий експорт: суд — проти ставки ПДВ 20 %

Постанова Харківського апеляційного адміністративного суду у справі від 21.10.15 р. № 818/2664/15

Суть справи — Головне управління ДФСУ в Сумській області надало підприємству індивідуальну податкову консультацію (ІПК), в якій роз’яснило: обсяг операцій, розрахований виходячи з перевищення собівартості продукції над фактичною ціною постачання, не формує вартості товару, що експортується. Тому ставка 0 % до такого обсягу не застосовується. Тобто в податковій накладній (ПН) з позначкою «17» сума ПДВ визначається за основною ставкою у розмірі 20 % від бази обкладення ПДВ. Про цю проблему ми писали у «БТ», 2015, № 34-35, с. 31 і № 40, с. 6.

Підприємство з таким висновком не погодилося і подало позов до суду. У суді першої інстанції його не підтримали. А ось апеляційний суд став на бік апелянта, виходячи з такого:

1. Розмір ставки з ПДВ залежить не від бази обкладення ПДВ, а від об’єкта оподаткування (у нашому випадку — експортної операції).

2. У ПН на перевищення ставка 20 % не використовується, оскільки:

• при експорті продукції за ціною нижче її собівартості здійснюється одна господарська операція (до неї застосовується ставка 0 %). І поділяти її на декілька об’єктів не можна;

• друга ПН тільки доповнює основну ПН, яка складається за результатами здійснення однієї експортної операції, оформленої митною декларацією. Підтвердженням цьому є гр. 3 такої ПН, в якій вказують «перевищення собівартості самостійно виготовлених товарів/послуг, указаних у податковій накладній № __».

Висновок суду: при проведенні експортних операцій застосування ставки ПДВ 20 % є незаконним. Тому суд визнав недійсною консультацію фіскалів і зобов’язав їх надати нову з урахуванням висновків суду.

Безумовно, про остаточну перемогу здорового глузду говорити ще рано. Адже фіскали мають право на касаційне оскарження цього рішення.